Hradec Králové pošle na pomoc Ukrajině 2 miliony korun

HRADEC KRÁLOVÉ – Tento týden začalo zasedání zastupitelstva minutou ticha k uctění památky obětí ruské invaze na Ukrajinu. Během následujícího jednání byla schválena částka na pomoc válkou sužované Ukrajině a také odhlasováno, že město zruší partnerskou smlouvu s ruským městem Kronštadt.

„Polovinu ze schválené částky jsme rezervovali pro očekávané výdaje spojené s pomocí Ukrajině, o kterých budeme rozhodovat v orgánech města. Milion korun pak posíláme ihned po vyřízení potřebné administrativy Charitě České republiky, která se intenzivně věnuje pomoci ukrajinským občanům a dokáže zvolit nejvhodnější způsob pomoci, na který finanční obnos využije,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Město má na svých webových stránkách speciální sekci s informacemi, jak a kde je možné v této situaci pomáhat, tu naleznete zde.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na jednání zastupitelstva 28 zastupitelů z 37 podpořilo návrh na zrušení partnerské smlouvy s ruským městem Kronštadt, která byla uzavřena v roce 2009. Smlouva se zejména týkala vědecké, kulturní a sportovní spolupráce. „Bohužel vzhledem k ruské invazi a prohlášení města Petrohrad, které tento akt agrese podporuje, jsme přistoupili ke zrušení partnerství,“ doplňuje primátor města.