Krajské asistenční centrum dnes pomáhalo prvním uprchlíkům

ZLÍN – Nově otevřené Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině dnes odbavilo první cizince. Díky pracovníkům si zde po příchodu do země vyřídili první formality a získali potřebnou humanitární pomoc.

V centru si lidé z Ukrajiny mohou vyřídit první registraci, kterou musí udělat do tří dnů od příchodu, dále také vízum, pojištění, ubytování či jinou humanitární pomoc. Na chodu centra se podílí policisté, hasiči, pracovníci krajského úřadu, ministerstva vnitra, úřadu práce, zdravotní pojišťovny, nemocnice a také tlumočníci či dobrovolníci. „Do první z nich přicházejí cizinci k počáteční registraci, kde splní svoji přihlašovací povinnost, a to přihlásit se na našem území do tří pracovních dnů po příjezdu. Ve druhé místnosti identifikujeme cizince, kteří přicházejí bez jakéhokoliv dokladu. Provádíme zde jejich ztotožnění. Poté je jim Odborem azylové a migrační politiky MV ČR uděleno vízum za účelem strpění pobytu na našem území na devadesát dnů s dobou platnosti na jeden rok,“ popisuje chod centra krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jen za dopoledne navštívilo centrum na šest desítek Ukrajinců. Další přibližně stovka čekala ve frontě a ve vyhřívaných stanech. „Pro děti jsme připravili preventivní materiály, jako jsou pexesa nebo omalovánky s policejními motivy, aby si mohly zkrátit dlouhou chvíli při čekání,“ dodala Kyšnerová.

Hejtman rovněž požádal všechny příchozí o trpělivost. „Lidé, kteří zajišťují chod centra, jsou v maximálním nasazení a dělají všechno proto, aby pomohli všem příchozím. Předpokládáme, že dnes dorazí vlna lidí, která na otevření centra čekala. Operativně na to budeme reagovat, a pokud to bude situace vyžadovat, posílíme personál,“ ujistil Holiš.

Centrum se nachází v 1. pavilonu, v budově U14 v areálu zlínské nemocnice, kde doposud sídlilo očkovací centrum. Otevřeno je denně od 7 do 19 hodin.

Foto: Jiří Balát
Foto: Jiří Balát
Foto: Jiří Balát
Foto: Jiří Balát
Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR