Příbram řešila pomoc přicházejícím ukrajinským rodinám. Pro děti se počítá se speciálními třídami!

PŘÍBRAM – Ve středu se na radnici za přítomnosti zástupců různých institucí a spolků jednalo o potřebách a možnostech pomoci ukrajinským občanům přicházejícím do našeho regionu.

Schůzky se kromě zástupců města účastnily také neziskové organizace, Centrum pro integraci cizinců, zástupci z Odboru cizinecké policie a Úřadu práce. Tedy první instituce, se kterými je potřeba po příchodu do republiky navázat kontakty.

Obyvatelé Ukrajiny se po příchodu na naše území musí hlásit na Oddělení cizinecké policie. Tuto informaci sice většina příchozích má, ale přesto je třeba ji stále opakovat, neboť jde hlavně o vydání povolení k pobytu a možnosti žádat o vízum.

Staňte se členy FB skupiny Noviny kraje – Středočeský a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Nový zákon pomůže

Zástupci příbramské pobočky Úřadu práce informovali o možnosti dávek a podpory či hledání zaměstnání. Nyní se připravuje zákon, ve kterém budou všechny kroky obsaženy. V rámci zmíněného zákona se uvažuje také o podpoře občanů, kteří ukrajinské rodiny ubytovávají ve svých objektech,“ uvedl starosta Jan Konvalinka. V nejbližších dnech bude připraven i informativní materiál, který přinese všechny potřebné informace, postupy a kontakty. „Pro nás je důležité, aby se příchozí i ti, kteří pomoc nabízejí, dokázali orientovat přímo v podmínkách našeho regionu,“ dodal starosta.

Školy pro děti

Mezi aktuální potřeby patří také školství, možnosti dětských skupin, mateřských a základních škol. „Město povede jednání s řediteli školských zařízení, kdy bude třeba zajistit speciální třídy pro ukrajinské děti. Vzhledem k jazykové bariéře je potřeba zajišťovat překladatele a jazykové kurzy. Starosta vyzval všechny, kteří by v této oblasti mohli pomoci, i když jazykové kurzy budou samozřejmě řešeny také Úřadem práce a dalšími.

O některých tématech jako o možnosti finanční podpory prostřednictvím transparentního účtu, nebo přerozdělování veřejné materiální sbírky se bude ještě jednat.

Poděkování od starosty

„Děkuji všem, kteří přikládají ruku k dílu, ať jde o organizace či jednotlivce, každá pomoc se počítá. Zároveň bych rád dodal, že k materiální sbírce vyhlášené městem Příbram se připojila řada okolních obcí. Děkuji,“ dodal Jan Konvalinka.