Šternberk má ve Sberbank zablokované nemalé prostředky, chod města prý není ohrožen

ŠTERNBERK – Město Šternberk je jedním z mnoha měst v České republice, která se aktuálně potýkají se situací související s pádem společnosti Sberbank CZ. V bance mu zůstaly zablokované nemalé prostředky. Starosta města ubezpečil, že všechny plánované akce letošního roku jsou finančně zajištěné.

Město Šternberk informovalo na svém webu, že u banky Sberbank CZ, která ukončila podnikání v naší republice, mu zůstalo zablokovaných 125 milionů korun. Ujišťuje veřejnost, že chod města není tímto nijak ohrožen. Město má své finanční prostředky uložené na účtech několika bankovních společností a má tak dostatek finančních prostředků na pokrytí běžných výdajů, na plánované investice a velké opravy, a to včetně stavby krytého plaveckého bazénu. Aktuální zůstatek finančních prostředků na dalších účtech města je 230 milonů korun..

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Město podalo Sberbank příkaz k vyplacení prostředků na svých účtech ještě před vypuknutím invaze na Ukrajinu, vzhledem ke 30denní výpovědní lhůtě a rychlosti, s jakou problém kolem banky vznikl, ale již městu prostředky vyplaceny nebyly. „Situaci s blokovanými finančními prostředky ve Sberbank řešíme i se starosty okolních obcí, měst a Svazem měst a obcí České republiky. Provoz města a všechny plánované akce letošního roku máme finančně zajištěné prostředky uloženými u jiných bank,“ uvádí starosta města Stanislav Orság.

Volné prostředky mělo město vždy uloženy na běžných a spořících účtech u komerčních bankovních ústavů s licencí a dohledem České národní banky a evropských regulačních orgánů. Přitom nikdy k uložení nebo zhodnocení financí nevyužívalo spekulativních nástrojů. Na uložení volných prostředků byla vždy prováděna poptávka nebo průzkum mezi bankovními institucemi. Sberbank CZ  nabízela obcím a městům v uplynulém období nejlepší podmínky na spořících účtech.

V pondělí 28. února Česká národní banka zahájila  kroky směřující k odejmutí povolení společnosti Sberbank CZ působit jako banka. V úterý 1. března večer banka oznámila, že ukončí podnikání v Evropě. Zároveň ujistila, že má dost kapitálu a aktiv k tomu, aby před odchodem z Evropy vyplatila peníze všem vkladatelům. Podobně jako Šternberk je na tom také Uničov, o tom jsme vás informovali v tomto článku.