Studenti drželi minutu ticha za Ukrajinu

ZLÍN – Podporu Ukrajině vyjádřili včera studenti a zaměstnanci zlínské univerzity minutou ticha. Spolu s dalšími vysokými školami se tím připojili k Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity, která chystá organizovaný happening proti vojenské invazi.

Na tři stovky zaměstnanců a studentů se ve středu v pravé poledne sešly před budovou Fakulty humanitních studií. Někteří byli oblečení v modro-žlutých barvách, jiní měli na klopách ukrajinskou bikolóru. Zazněla také ukrajinská hymna. „Dnes jsme se tu sešli symbolicky Ukrajinu podpořit. Naše pomoc ale nebude jenom symbolická, bude konkrétní. Máme studenty zdravotnických věd i pedagogiky, ti budou určitě k dispozici, kdykoliv to bude potřeba, nabídneme také tlumočníky,“ uvedl děkan Fakulty humanitních studií Libor Marek.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

K přítomným se připojila i studentka Karolína. „Denně situaci na Ukrajině sledujeme, je to velmi smutné, že se něco takového dnes děje. Určitě pomůžeme, jak jen to půjde. Připravujeme se na to, že budeme třeba učit ukrajinské děti, pokud se dostanou do Zlína,“ říká studentka.

Foto: archiv UTB

Jsou tam naši kolegové, s velkými obavami na ně myslíme

S Ukrajinou má zlínská univerzita úzké vztahy přes mezinárodní projekty. Na podobně tíživou situaci, jako je současná invaze, vzpomíná odborná asistentka na Fakultě humanitních studií Lenka Gulová, která přibližně tři roky spolupracovala se vzdělávacími institucemi na Krymu. „Kvůli tehdejšímu konfliktu jsme byli nuceni se přesunout na jiná místa, například do Kyjeva, Oděsy nebo Chersonu. Jsou tam naši kolegové, kteří bydlí v těch oblastech, o kterých se nyní hovoří. S velkými obavami na ně myslíme,“ vybavuje si Gulová, která se rovněž zúčastnila včerejšího setkání.

„Dostala jsem jeden z posledních emailů od významného profesora Klopoty ze Záporožské univerzity, se kterou také spolupracujeme. Píše v něm: „ Jsme ve válce“. Pan profesor je navíc nevidomý, a když si představíte, jak je obtížné získat tento titul s takovým handicapem, tak vidíte tu obrovskou houževnatost ukrajinských lidí,“ popsala Lenka Gulová.

Rektor univerzity včera vyzval všechny studenty a zaměstnance, aby se zapojili do pomoci Ukrajině. Aktuálně jsou potřeba hlavně dobrovolníci v oblastech péče o děti, tlumočení, administrativy a úpravy ubytovacích prostor. „Jenom během první hodiny od vyhlášení výzvy se přihlásilo přes 40 dobrovolníků z řad zlínské univerzity a hlásí se další,“ potvrdila mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Foto: archiv UTB