Univerzita Hradec Králové pomáhá svým ukrajinským studentům a jejich rodinám

HRADEC KRÁLOVÉ – Univerzita je ve velmi úzkém kontaktu se svými ukrajinskými studenty, kterým je okamžitě připravena vyplatit jednorázovou finanční podporu ve výši 10 tisíc korun. Dále pomáhá koordinovat ubytování pro rodinné příslušníky studentů, kteří prchají před válkou do České republiky.

„Podpora formou dalších a dlouhodobějších stipendijních programů pro studenty zasažené konfliktem je nyní na UHK předmětem jednání. Pomoci se na UHK dostane všem studentům, kteří se následkem ruské agrese na Ukrajině čelí humanitární katastrofě,“ říká mluvčí UHK Jakub Novák. Pro ukrajinské studenty a jejich rodiny je ze strany univerzity připravena naprosto zdarma psychologická pomoc terapeutů.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Univerzita Hradec Králové toto pondělí spustila na svých webových stránkách registrační formulář, který shromažďuje kontakty na dobrovolníky. Ti se mohou zapojit nejen z Hradce Králové, ale také z okolních měst a oblastí. Kontakty bude univerzita dál distribuovat krizovým štábům města Hradce Králové a Královéhradeckého kraje, stejně jako humanitárním organizacím v čele s Charitou České republiky.

„Poptáváme hlídání a výuku dětí, nabídky ubytování, zprostředkování práce nebo pomoc s transportem. V databází je již zapojeno 7 desítek dobrovolníků,“ dodává Jakub Novák.