Alšova jihočeská galerie začíná sezónu třemi výstavami!

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU – Těšili jste se na zahájení sezóny v Alšově jihočeské galerii? Vaše čekání je u konce. A začneme hned třemi výstavami českých etablovaných autorů. Marek Číhal představí zapojení malby do architektury, figurativní tvorba s tématem socialistického životního stylu je doménou Jakuba Janovského a o důležitosti spontánnosti a náhody v tvorbě vás přesvědčí díla experimentátorky Margity Titlové Ylovsky .

Marek Číhal se od počátku snaží propojovat různé umělecké žánry a zapojovat malbu integrálně například do architektury. Náměty propracovává se silně expresivním akcentem, v němž lze spatřit ohlasy neo-expresionismu a graffiti scény. Jako bytostný kolorista využívá intenzivní barevnost a pro obrazy volí motivy jak z historie, tak ze současnosti. Naproti tomu Jakub Janovský pracuje ve své figurativní tvorbě s aspekty osobní a kolektivní paměti. Výstava Betonová zahrada je ironizující a melancholickou reflexí dětství a dospívání ve specifickém prostředí panelového sídliště, jež má vliv na formování dětského světa v různých vrstvách jeho projevů. Dvojici doplňuje multimediální výtvarnice Margita Titlová Ylovsky, známá experimentátorka s performativními sklony s principy vycházejícími a reagujícími na tělesnost. Její práce je mnohdy založená na spontánnosti a náhodě, zajímá se o různé typy energií, otázky identity, intimity, vztahy mezi mužem a ženou, které zkoumá a projektuje do svých kompozic.

Výstavy českých etablovaných autorů Marka Číhala, Jakuba Janovského a Margity Titlové Ylovsky se vyznačují osobitým přístupem v instalaci i v použitých uměleckých technikách. V Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou je můžete navštívit od 6. března.