Jízdné v půlce roku podraží, zavedou se i časové jízdenky

ZLÍNSKÝ KRAJ – Dvě velké změny čekají na cestující od 1. července v rámci Integrované dopravy Zlínského kraje. Pořídit si budou moct časové jízdenky, zároveň se však musí připravit na zdražování.

Zásadní novinkou bude zavedení časového jízdného v rámci celé sítě IDZK, tedy ve vlacích i autobusech. „V první fázi si cestující budou moct pořídit 30denní nebo 7denní časové jízdenky, které budou oproti běžnému jízdnému cenově výhodnější,“ přiblížil krajský náměstek pro dopravu Radek Doležel.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Celý kraj se rozdělí na zóny, přičemž cestující si budou pořizovat časové jízdenky na zvolený počet zón. V rámci nich se pak budou moct neomezeně pohybovat. „Časové jízdenky budou vázané na krajskou kartu Zetka nebo kartu Moravskoslezského kraje ODISka, na níž ji bude mít cestující nahranou. Apelujeme proto na obyvatele kraje, kteří využívají spoje IDZK k pravidelnému dojíždění do zaměstnání nebo do školy, aby si kartu včas pořídili,“ upozornil jednatel společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje Martin Štětkář.

Kilometr nově za 1 korunu a 35 haléřů

O něco méně příjemnou zprávou je navýšení cen, s nímž musí od 1. července všichni cestující počítat. „Musíme reagovat na současnou ekonomickou realitu, proto od 1. července nastavíme ceny následovně: nástupní sazba se zvýší na 11 korun, za ujetý kilometr cestující nově zaplatí 1 korunu a 35 haléřů,“ sdělil Radek Doležel.

Jízdné se bude zaokrouhlovat na celé koruny. Cestující k platbě mohou využít hotovost, platební karty, mobilní telefon nebo karty Zetka či ODISka, které navíc umožňují zvýhodněný přestup mezi spoji.