Vysočina pomůže Ukrajině s elektřinou. Do Zakarpatí míří 15 elektrocentrál

KRAJ VYSOČINA – Náklad patnácti nových elektrocentrál a dalšího příslušenství bude již zítra ráno na cestě na Ukrajinu. Většina z nich najde uplatnění v nemocnicích, sociálních zařízeních, ale i v utečeneckých táborech.

O naléhavých problémech, které má západní Ukrajina s elektrickou energií, hovořili v pátek 4. března ráno ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina Zdeněk Kadlec s hejtmanem Volodymyrem Čubirkem. „Dodávka elektrické energie ze sítě kolísá a území se připravuje na delší výpadky v důsledku obsazení největší ukrajinské elektrárny,“ uvedl Zdeněk Kadlec.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Elektrocentrály byly pořízeny u firmy Požární bezpečnost Jihlava, která dlouhodobě zajišťuje dodávky materiálu pro ukrajinské hasiče. „Na centrály bude zítra v překladišti čekat přímo předseda oblastní rady Zakarpatí. Každá z nich má už nyní jasné místo – většina bude využita ve veřejných budovách např. v nemocnicích a objektech sociální péče pro zajištění funkce osvětlení, oběhových čerpadel topné vody, další budou využity umístěny v utečeneckých táborech,“ popsal Zdeněk Kadlec.

Společně s technikou veze kraj v mimořádné dodávce i humanitární dar občanů Stonařova. Veškeré volné místo v transportu je vyplněno trvanlivými potravinami a hygienickými potřebami. Část stonařovské sbírky, kterou dnes do Jihlavy transportovali tamní dobrovolní hasiči, především pak potraviny a dětské pleny, budou během dneška přesunuty i do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině v Jihlavě.

Na zajištění materiální pomoci Ukrajině se podílí dobročinný fond ViZa, který spolupráci s regionem Zakarpatí dlouhodobě zaštiťuje.