Zoo Brno, Hodonín a Vyškov mají nová mláďata. Pomáhají zvířatům na Ukrajině

HODONÍN – V žádné válce se nedaří dobře všem zvířatům, ani těm v zoologických zahradách. Zoologické zahrady Brno, Hodonín a Vyškov se připojily k výzvě Zoo Praha, která zřídila speciální účet, jehož výtěžek půjde na pomoc Ukrajině. Zoo Radostice zase nabízí Ukrajincům vstup zdarma.

Zatímco v Zooparku Vyškov slaví narození velbloudí holčičky, v Hodoníně pobíhají mláďata koziček a oveček, v Brně jsou nadšení z narození malého pásovce štětinatého, na Ukrajině asi nečeká zvířata v zahradách pěkná budoucnost.V této celosvětově napjaté situaci Vám přinášíme alespoň trošku příjemnější zprávu. Poprvé za celou historii naší zoo se nám narodilo první mládě velblouda jednohrbého. Po osmi letech úsilí jsme se konečně dočkali a je to holka. Vykoukla na svět 1. března a má se čile k světu. Narodila se samici Safiře, která je 14 let stará a svoji roli matky si s něžností láskyplně užívá,“ napsal zoopark na své stránce. „Nabízím lidem z Ukrajiny, kteří museli odejít ze svých domovů kvůli válce do České republiky, zdarma prohlídky v našem zookoutku, každý den odpoledne. Aspoň přijdou na jiné myšlenky dospělí i děti. Vloni nám lidé v době lockdownu hodně pomohli, a tak i já posílám zítra z našich zásob na Ukrajinu 120 kg granulí pro kočičky a pejsky, protože chovatelé nemají čím krmit,“ napsal majitel zoo.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.   

Zoologické zahrady Brno, Hodonín a Vyškov se připojily k výzvě Zoo Praha, která zřídila speciální účet, jehož výtěžek půjde na pomoc Ukrajině. Podle informací Unie českých a slovenských zoologických zahrad ukrajinské zoo, zejména Kyjev, Charkov a Nikolajev, se kterými jsou nejvíc v kontaktu, zvládají statečně a s plným nasazením vojenský stav na Ukrajině. „Unie podporuje ukrajinské zoo, jejich zaměstnance, zvířata v jejich péči a společnost, které slouží. V této chvíli nás ukrajinské zoo nepožádaly o přímou pomoc, ale to se může změnit. UCSZOO je připravená poskytnout, případně koordinovat pomoc ukrajinským zahradám a jejich zaměstnancům, pokud o to požádají. Zoologické zahrady a akvária jako odborné instituce spolupracují při záchraně biodiverzity a ohrožených druhů zvířat. Tato spolupráce je mezinárodní a nezávisí na politických postojích. Jsme názoru, že je důležité upozornit na to, že ukrajinští kolegové nemohou tuto svoji úlohu plnit ve válečném stavu, a proto je UCSZOO připravená v budoucnu podpořit svoje kolegy na Ukrajině všemi možnými způsoby,“ sdělil prezident UCSZOO Erich Kočner. Libovolnou částku lze nyní zaslat na účet 43-6804660247/0100 , var. symbol 2022, zpráva pro příjemce „Ukrajina”.

foto: ZOO Brno
foto: ZOO Hodonín
foto: ZOO Hodonín
foto: Zoo Radostice