Ukrajinci mají vstup do Zoo Olomouc zdarma, můžete také pomoci ukrajinským zoo

OLOMOUC – Lidem, kteří prokáží ukrajinskou národnost, rodinám, dětem i jednotlivcům, poskytuje Zoo Olomouc vstup do zahrady zdarma. Zároveň se připojuje k výzvě na podporu ukrajinských zoologických zahrad.

Olomoucká zoo pospolu s ostatními zahradami v republice z řad Unie českých a slovenských zoologických zahrad si uvědomuje více než vážnou situaci na Ukrajině. Proto se připojuje k výzvě na podporu tamních zoologických zahrad. Současně po prokázání se příslušnosti k ukrajinské národnosti umožňuje všem těmto lidem, rodinám, dětem vstup do Zoo Olomouc zdarma. „Reagujeme na aktuální dění spřátelených zahrad na Ukrajině a současně od dnešního dne zveme k návštěvě ukrajinské občany, které válka vyhnala z domovů a hledají pro sebe i své děti místo, kde se budou alespoň na chvíli cítit lépe,“ dodává ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Stanovisko Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) k válce na Ukrajině

Stanovisko UCSZOO vychází z podstaty, že zoologické zahrady a akvária jako odborné instituce na mezinárodní úrovni spolupracují při záchraně biodiverzity a ohrožených druhů zvířat bez vazby na politické postoje. Tuto úlohu však nelze plnit ve válečném stavu, a proto je UCSZOO připravená poskytnout, případně koordinovat pomoc ukrajinským zahradám a jejich zaměstnancům, pokud o to požádají.

Podle informací ukrajinské zoo prozatím zvládají statečně a s plným nasazením vojenský stav na Ukrajině. V této chvíli je prostřednictvím Zoo Praha zřízen sbírkový účet, na který UCSZOO doporučuje směřovat veškeré finanční prostředky pro pomoc válkou zasažených zoologických zahrad na Ukrajině.

Account number/Číslo účtu: 43-6804660247
Bank code/Kód banky: 0100
IBAN No.: CZ2401000000436804660247
SWIFT/BIC: KOMBCZPPXXX
Account name/Název účtu: ZOOLOGICKÁ ZAHRADA – POMÁHÁME JIM PŘEŽÍT
Bank name/Název banky: Komerční banka a.s.
Bank address/Adresa banky: Na Příkopě 33 č.p. 969, Praha 1, 114 07
Beneficiary name/Název příjemce: Zoologická zahrada hl. m. Prahy
Beneficiary address/Adresa příjemce: U Trojského zámku 120/3, Praha 7, 171 00
Variable symbol/Variabilní symbol: 2022
Remittance information/Zpráva pro příjemce: Ukrajina/Ukraine