Jak na rýmu, když se táhne a klasické kapky do nosu mohou i uškodit

Neléčená rýma trvá prý týden, léčená rýma sedm dní. Jenže co dělat, když nás rýma nehodlá opustit ani po týdnu? Ucpaný nos dokáže pořádně potrápit, ať už jako součást klasické rýmy či kovidu. I když je omikron oficiálně na ústupu, v mém okolí je řada šťastlivců (včetně mé maličkosti), kteří si ho stihli na poslední chvíli pořídit. Významně pomohou klasické nosní kapky, jenže marná sláva, zpravidla je můžete používat jen týden. Jenže co pak?

Proč s nosními kapkami opatrně

Klasické nosní kapky, které používáme při rýmě, se sice podobají obyčejné vodě, nicméně zdání klame. Jedná se o léčivo a jako takové může tedy nejen pomáhal, ale i škodit. Důležité je znát správnou hranici. Účinné látky v nich způsobují stažení cévek, takže nateklá sliznice na určitou dobu splaskne, a člověku se lépe dýchá. Kapky neléčí příčinu infekce, ale jen dočasně odstraňují její důsledky. V příbalovém léku najdete informaci, jak dlouho smíte dané nosní kapky používat. Nejčastěji se jedná o sedm dní. Při delším užívání hrozí, že si pacient pořídí nový problém. Kapky ztratí u pacienta svou účinnost, a navíc mohou poškodit sliznici, např. ji vysuší a podráždí, takže bude nakonec k infekci ještě náchylnější. Lze se takto dopracovat i ke chronické rýmě.

Jak pomoci nosní sliznici

K péči o nosní sliznici se doporučují solné roztoky, které zakoupíte nejčastěji v podobě sprejů. Podle toho, jaké obsahují množství soli, se dělí na izotonické, hypotonické a hypertonické.

Izotonický roztok má stejnou koncentraci NaCl (chloridu sodného) jako buňky lidského těla. Jedná se o tzv. fyziologický roztok.  Pomůže zředit hlen a usnadní vysmrkání. Jelikož je velmi šetrný, může se zpravidla používat i u malých dětí a kojenců. Lze ho používat i dlouhodobě.

Hypotonický roztok obsahuje koncentraci NaCl o hodnotách nižších než v buňkách lidského těla. Mezi tyto spreje patří např. nosní sprej obsahující přírodní minerální vodu Vincentku. Je vhodný pro udržování zdravé sliznice, protože obnovuje její přirozenou vlhkost a urychluje hojivé procesy. Doporučuje se často u lidí, kteří trpí suchou sliznicí, kdy může docházet i ke tvorbě strupů.

Obecně platí, že zdravá sliznice má lepší obranyschopnost. Čelí mnohem lépe infekci než sliznice podrážděná, suchá, zarudlá či oteklá. Pokud pobýváte v suchém nebo prašném prostředí, pak vaše nosní sliznice trpí a je dobré věnovat jí určitou péči.

Hypertonický roztok proti otoku

Hypertonický roztok obsahuje vyšší koncentraci NaCl než je koncentrace v buňkách lidského těla. Při jeho aplikaci dochází k fyzikálnímu jevu zvaném osmóza. (Možná si na toto učivo střední školy  vzpomenete.) Do nosu vstříknutý hypertonický roztok začne vytahovat vodu z nateklé nosní sliznice, díky čemuž se její otok zmenší, takž se pacientovi dýchá o něco lépe. Výhodou je, že roztok můžete používat  déle než týden a nevzniká na něj závislost. Na druhou stranu neočekávejte ale takovou znatelnou a rychlou úlevu jako u klasických nosních kapek. Tento roztok je vhodný jako podpůrný prostředek ke klasickým nosním kapkám nebo na doléčení, kdy nás rýma trápí déle.