Měděnec a Mědník v Krušných horách, to je procházka hornickou historií

Pojďte s námi objevovat přírodu a zároveň hornickou krajinu Krušných hor. Zveme vás do obce Měděnec i do jejího okolí, do míst s pozůstatky po dávné důlní činnosti. Krušnohorsko se pro mnoho z nás stalo symbolem zničené a zdevastované přírody po nešetrné důlní těžbě. Ale vězte, že příroda si vždy umí poradit. Dokladem je vrch Mědník, který kromě historických štol a kaple nabízí úžasný výhled do okolí.

Co nabízí výletníkům obec Měděnec?

Měděnec najdete v okrese Chomutov v Ústeckém kraji. Vesnice, zasazená do pohoří Krušných hor, leží v nadmořské výšce 845 metrů. Její vznik je úzce spjat s hornickou činností. V 16. století byla povýšena na horní město.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

V obci je řada zajímavých historických památek, které byste neměli minout.

  • Barokní kostel Narození Panny Marie.
  • Sousoší Nejsvětější Trojice z 18. století, které zobrazuje Krista s Bohem otcem.
  • Venkovní důlní expozice Měděnec.
  • Historická štola Země zaslíbená Mědník, štola Marie Pomocné s prohlídkovou trasou a malé muzeum s expozicí „Hornictví a život na Měděnci”.
Prohlídková štola Země zaslíbená. Foto: Hana Ulmová
Prohlídková štola Země zaslíbená. Foto: Hana Ulmová

Vyšlápněte si na vrch Mědník

Tento 910 metrů vysoký krušnohorský vrch se rozkládá nad obcí Měděnec. Dodnes můžete na svazích Mědníku spatřit pozůstatky středověkého dolování. Na jeho vrcholu stojí kaple Neposkvrněného početí Panny Marie. Mědník je místem úžasných panoramatických výhledů. Užijte si dalekých rozhledů na větší část Krušných hor.

Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie na Mědníku. Foto Hana Ulmová
Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie na Mědníku. Foto Hana Ulmová

Co navštívit v okolí Měděnce a Mědníku?

Hornická krajina v okolí obce Měděnec a vrchu Mědník nabízí několik dalších zajímavých míst k procházkám i poznání. Vydejte se třeba za sfingami. Přírodní památka Sfingy jsou zajímavé a vzácné skalní útvary, které připomínají hlavu Sfingy. Najdete je jihovýchodně od obce Měděnec.

Nedaleko Měděnce můžete vstoupit do tak trochu jiné historie. A to vojenské. Navštivte městys Kovářská, kde sídlí Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím. Mezi exponáty máte možnost zhlédnout části sestřelených letadel, historické fotografie, dokumenty, uniformy a diorámata. Bližší informace najdete na internetových stránkách www.museum119.cz.

Milovníci pěší turistiky mohou v okolí vrchu Mědník využít několik značených tras a vyrazit na Nordic treking walking.

Přírodní památka Sfingy. Zdroj foto: <a href="http://www.krusnohorci.cz">Krušné hory - Krušnohorci</a>
Přírodní památka Sfingy. Zdroj foto: Krušné hory – Krušnohorci

Kde najdete Měděnec a Mědník?

Kraj: Ústecký
Okres: Chomutov
Obec: Měděnec

Kontakt

Infocentrum Mědník Měděnec
Nádražní 266
431 84 Měděnec
tel.: +420 739 040 671
e-mail: infomedenec@seznam.cz
www: infocentrum-mednik-medenec.webnode.cz

Tip na fajn výlet

Milovníci historie a barokní architektury, poznejte Klášterní areál v Ostrově, jehož soubor historických budov tvoří unikátní Posvátný okrsek. Najdete jej v sousedství slavného Zámeckého parku, kdysi nazývaného osmým divem světa.