Od pátku se ukrajinští uprchlíci registrují v pražském Kongresovém centru

PRAHA – Nové krajské asistenční centrum pomoci bylo otevřeno v Kongresovém centru na pražském Vyšehradě. Funguje zde od pátku a bylo sem přesunuto z centrální budovy Městské knihovny. Výrazně se tak zvýšila kapacita pro vyřízení záležitostí, které uprchlíci po příjezdu potřebují primárně vyřešit. Už před otevřením dorazily k centru stovky lidí.

První centrum město otevřelo v úterý v knihovně a ve středu večer rozhodl krizový štáb o jeho přesunu na Vyšehrad. „O služby asistenčního centra v budově Městské knihovny byl od prvního dne velký zájem. Proto jsme všechny naše síly napnuli k co nejrychlejšímu přesunu do větších prostor Kongresového centra Praha. Asistenční centrum bude otevřené 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Nyní funguje asi 70 přepážek,” uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na přepážkách pomáhají pracovníci centra Ukrajincům s vyřízením dokumentů a poskytují základní pomoc. Centrum funguje společně pro Prahu a Středočeský kraj. „Občané Ukrajiny si tak na jednom místě vyřídí potřebné doklady, zdravotní pojištění, ubytování a budou také zařazeni do systému vyhledávání pracovních míst. K dispozici mají také duchovní a psychologickou podporu, zdravotní pomoc a dětský koutek,“ sdělil náměstek pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

V budově mají ukrajinští občané zázemí s odpočinkovou zónou, aby měli možnost si po dlouhé cestě odpočinout. Jídlo jim zajišťuje Potravinová banka a další materiální pomoc nezisková organizace Člověk v tísni.

„Abychom posílili kapacity také ve Středočeském kraji, otevřeli jsme včera za rekordních 24 hodin dvě zbrusu nová centra, a to v Mladé Boleslavi a Kutné Hoře. Pokud bude zájem nadále vysoký, jsme připraveni otevírat další,“ dodává středočeská hejtmanka Petra Pecková.