Sedm požárů zaměstnalo hasičské jednotky, při jednom z nich vznikla škoda za 50 tisíc korun

KRÁLOVÉHRADECKO – Plameny ohně likvidující stodolu, vrak osobního auta, opad, nebo túje mezi zahradami. Nejen takové byly zásahy profesionálních a dobrovolných hasičských jednotek od minulého pátku do neděle.

Na Jičínsku se staly dva požáry. K prvnímu z nich došlo v pátek krátce před jednou hodinou odpolední v obci Cerekvice nad Bystřicí, konkrétně v části Třebovětice. K plamenům ohně, které zcela likvidovaly objekt přispěchaly čtyři hasičské jednotky. Stodola o rozměrech 5×5 m byl naštěstí prázdná. „Hasiči ochlazovali vedlejší budovu, aby nebyla poškozena žárem. Na likvidaci požáru bylo nasazeno několik vodních proudů, jednotky prováděly také průběžnou kontrolu pomocí termokamery. Po 13. hodině byl požár lokalizován, dále jednotky dohašovaly jednotlivá ohniska. Likvidaci události ohlásil velitel zásahu v 14:54 hod.,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová. K požáru došlo kvůli nedbalosti, ta zapříčinila škodu za zhruba 50 tisíc korun. Při požáru nedošlo k žádnému zranění. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Hořic, profesionální hasiči podniku ČEPRO a.s. Cerekvice nad Bystřicí a dobrovolné jednotky Sovětice a Cerekvice nad Bystřicí. Dobrovolná jednotka z Hořic držela zálohu na zbrojnici.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V neděli byli jičínští profesionální hasiči a dobrovolná jednotka z Kopidlna přivoláni do obce Budčeves k požáru osobního auta. K tomu došlo, několik minut po páté hodině ranní. Rychlým průzkumem jednotky zjistily, že se jednalo o vrak vozidla. Oheň zlikvidovali hasiči za půl hodiny po příjezdu na místo. Proč k požáru došlo zjišťuje vyšetřovatel hasičů ve spolupráci s Policií ČR.

Na Rychnovsku byli hasiči zapotřebí také u likvidace dvou požárů a k oběma došlo v sobotu. Krátce před druhou hodinou odpolední došlo v Olešnici v Orlických horách k zahoření sazí v komíně roubenky. „Komín se podařilo hasičům pročistit, průzkumem však zjistili, že těleso je prasklé. Škoda byla vyčíslena asi na 20 tisíc korun, uchráněné hodnoty představují asi 2,5 milionu korun,“ říká k události mluvčí hasičů. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolné jednotky z Olešnice v Orlických horách a Deštného v Orlických horách.

V Černíkovicích, krátce před půl pátou odpolední, došlo k požáru tújí mezi zahradami. Zasahujícím jednotkám se podařilo oheň rychle lokalizovat pomocí vysokotlakého proudu vody. Shořelo zhruba deset metrů tújí. Hasiči rychlým zásahem ochránili před požárem kurník se slepicemi. Místo bylo poté předáno majitelům, škoda byla vyčíslena na 25 tisíc korun. Proč k požáru došlo je v šetření.

Na Trutnovsku došlo ke třem požárům. V pátek v obci Vítězná, konkrétně v části Kocléřov vznikl požár v okolí trubky u kotle. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem a dobrovolné jednotky Vítězná a Hostinné. Ke škodě na majetku nedošlo.

V Trutnově, v ulici Ke Statku, likvidovali v sobotu krátce před jednou hodinou odpolední místní profesionální hasiči hořící odpad. Při události nevznikla žádná škoda.

V neděli, několik minut po jedenácté hodině noční, došlo ve Rtyni v Podkrkonoší k zahoření sazí v komíně. Do Úpické ulice do roubené chalupy přispěchali profesionální hasiči z Náchoda a místní dobrovolná jednotka. Hasiči komín vyčistili, ke škodě na majetku nedošlo.