Víte, co chcete v Přerově? Plánujte, navrhujte. Porcovat se bude milion a půl

PŘEROV – Dnes startuje sběr nápadů od Přerovanů, kteří se chtějí zapojit do participativního rozpočtu a navrhnout, co by se mělo ve městě zlepšit. Projekt, který prosazují, si pak mohou sami dovést od startovní čáry až k cíli. Záležet bude, kolik lidí dokážou nadchnout pro svůj nápad, protože každý hlas v závěrečném hlasování se bude počítat.

„Pro tento projekt byla zřízena webové stránka www.chcivprerove.eu, na níž jsou k dispozici on-line formuláře i kontakty pro konzultaci. Návrhy je možno posílat elektronicky do předpřipravených formulářů do 30. dubna,“ nastínil vedoucí odboru rozvoje Pavel Gala. Své návrhy můžete posílat ZDE. Participativní rozpočet, který získal název Chci v Přerově, je novinkou – nikdy v minulosti nemohli občané města napřímo rozhodovat o investicích ve veřejném prostoru. To se teď rozhodnutím zastupitelstva změnilo. Zástupci města vyčlenili částku ve výši milion a půl korun, kterou mohou sami občané „rozporcovat“ na více malých projektů, nebo na tři větší – maximálně však do půl milionu na jeden návrh.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Protože je jasné, že Přerované nemohou vědět o všech akcích, které jsou už plánovány městem – nebo nemohou mít přehled o pozemcích a jejich vlastnících, bude jim k dispozici konzultant z řad úředníků, kterého jsme poradenstvím pověřili,“ uvedl primátor Petr Měřínský. Poradcem se počínaje dnešním dnem stal František Zlámal, který vede oddělení koncepce a rozvoje města. Kontaktovat ho s dotazy mohou zájemci před podáním návrhu, protože jakmile svůj příspěvek „odkliknou“ do systému, jde o nevratný krok.

„Pokud si předkladatel není jistý, zda záměr s něčím nekoliduje, jaké by si asi jeho návrh vyžádal náklady, nebo třeba jestli je pozemek ve vlastnictví města, je vhodné tyto záležitosti před podáním návrhu konzultovat. Zamezíme tomu, že návrh může být v rozporu s připravovanými investicemi, územním plánem, strategickými dokumenty a podobně,“ řekl František Zlámal, kterému mohou zájemci psát na adresu frantisek.zlamal@prerov.eu nebo telefonovat na číslo 581 268 610.

Stěžejní část práce ale bude na navrhovatelích, kteří budou na webové adrese psát do formulářů vlastní popis daného nápadu, charakterizovat současný stav místa, dodat mohou situační nákres, fotodokumentaci či vizualizaci, důležitý bude i finanční odhad, neboť jeden návrh nesmí překročit částku 500 tisíc korun. Od 2. do 31. května pak proběhne kontrola formální správnosti a realizovatelnosti podaných návrhů, 15. června budou návrhy zveřejněny, od 16. do 17. června se otevře možnost veřejného projednávání návrhů, od 20. června do 31. července bude možno hlasovat. Vítězné projekty budou zveřejněny 15. srpna.