Zjednodušený vstup pro zvířata prchajících obyvatel Ukrajiny. Kde najít informace a obrátit se o pomoc

Lidé prchající před válkou se snaží zachránit před jejími ničivými dopady také svá zvířata. Za normálních okolností zvířata nemohou libovolně překračovat hranice. Státní veterinární správa ČR však z důvodu výjimečné situace na Ukrajině stanovila zjednodušené podmínky pro vstup psů, koček a fretek na naše území, aby si prchající obyvatelé Ukrajiny mohli vzít svá zvířata s sebou. Jaká opatření pro ně nyní platí?  Co musí majitelé svých čtyřnohých přátel splnit a na koho se mohou obrátit?

Proč je důraz kladen na vzteklinu

Psi, kočky a fretky mohou být nositeli vztekliny – onemocnění smrtelného nejen pro zvíře samotné, ale i pro člověka. U nás se podařilo vzteklinu díky přísným opatřením (včetně povinného očkování psů) vymýtit. Její poslední výskyt v ČR byl potvrzen u lišek, a to v r. 2002, a pak v r. 2005 u netopýra. Zdaleka ne všechny země jsou však na tom takto dobře. V Polsku se v současnosti nemoc vyskytuje a šíří, a to i přes povinné očkování psů a koček. Na Ukrajině ale očkování povinné není.

Standardní podmínky

Klasicky platí pro neobchodní vstup psů, koček a fretek z Ukrajiny na území EU následující podmínky:

  • Identifikace zvířete mikročipem (případně tetováním, pokud bylo provedeno do 2. 7. 2011).
  • Platné očkování proti vzteklině (zvíře musí být označeno mikročipem příp. tetováním dříve, než je očkováno proti vzteklině).
  • Sérologické vyšetření na vzteklinu (lze ho provést nejdříve za 30 dní od data očkování proti vzteklině a nejméně 3 měsíce přede dnem přesunu zvířete na území EU. Sérologické vyšetření musí být provedeno v EU schválené laboratoři. Minimální hodnota hladiny ochranných protilátek proti vzteklině musí být o hodnotě rovné 0,5 IU/ml nebo vyšší.).
  • Harmonizované veterinární osvědčení pro vstup do EU potvrzené úředním veterinárním lékařem.

Zjednodušené podmínky

Státní veterinární správa stanoví z důvodu výjimečné situace na Ukrajině pro vstup psů, koček a fretek v zájmovém chovu, která doprovází své majitele na útěku z Ukrajiny a nesplňují výše uvedené podmínky platné legislativy, následující požadavky:

  • Zajistit zvířeti po vstupu do ČR 10denní karanténu (tj. zvíře je pod stálým dohledem) v místě pobytu.
  • Zajistit do 72 hodin ode dne vstupu do ČR klinické vyšetření zvířete veterinárním lékařem s cílem zjistit, zda zvíře nevykazuje klinické příznaky vztekliny. Pokud se jedná o zvíře, které není identifikované, provede veterinární lékař jeho označení mikročipem. Veterinární lékař zaznamená údaje o zvířeti (nejméně popis a číslo mikročipu) a vystaví doklad o provedeném vyšetření.
  • Zajistit mezi 5. až 10. dnem karantény opětovné klinické vyšetření zvířete. Pokud zvíře nebude vykazovat klinické příznaky vztekliny, bude provedeno očkování zvířete proti vzteklině a vystaven očkovací průkaz nebo pas zvířete v zájmovém chovu.
  • Předat prostřednictvím soukromého veterinárního lékaře místně příslušné krajské veterinární správě Státní veterinární správy vyplněný formulář s informacemi o zvířeti.

Odkazy, kde hledat pomoc a informace

V ČR existuje celá řada veterinárních pracovišť, která v rámci pomoci Ukrajině poskytuje bezplatně úkony související se vstupem zvířat na naše území. Jejich seznam najdete podle okresů na „klikací“ mapě.

Veterinární podmínky a potřebné formuláře najdete v českém a anglickém jazyce na stránkách Státní veterinární správy – ve spodní části stránky pod označením Přílohy.

Zdroj: SVS