Jak se chránit na stavbě

Pustili jste se do stavby rodinného domu nebo jste se rozhodli dům od základu zrekonstruovat? Čeká vás spousta práce, musíte zpracovat projekt, vyřídit veškerou administrativu, zařídit asi milion věcí a na nic nezapomenout. Třeba na ochranné pomůcky, které budete při pohybu na stavbě potřebovat, ať již si jí přijdete pouze zkontrolovat, anebo se na ní budete přímo podílet. Co mezi takové ochranné pomůcky patří?

Ochrana dýchacích cest

Na respirátory se stal v posledních dvou letech odborníkem prakticky každý. Dělení na třídy FFP znali před začátkem pandemie jen nemnozí, dnes je to běžný pojem. Respirátory či dýchací masky jsou ale důležité i na stavbě jako ochrana před jemným prachem. Pro pohyb na stavbě bude většinou stačit respirátor či maska třídy FFP1, vyplatí se jej ale nosit.

Oči jsou nenahraditelné

Zvláštní ochranu si rozhodně zaslouží vaše oči. S jejich potenciálním poraněním si není radno zahrávat, a proto je nutné si je na stavbě chránit před třískami, kamínky a dalšími riziky, na které lze na staveništi narazit. V ideálním případě si pořiďte brýle vybavené postranní ochranou.

Pracovní obuv

Na stavbu se nevyplácí chodit bez pevných a odolných bot. Pracovní obuv by měla být taková, aby ji nebylo lehké proříznout, propíchnout, prodřít… Noha by v nich měla být také stabilní, aby si člověk při šlápnutí na nějakou nerovnost nebo předmět nezvrtnul kotník apod.

Pracovní oděv a další doplňky

Na stavbu se vyplatí chodit v montérkách nebo jiném pracovním oděvu. Nejen proto, aby se člověk neumazal, ale také proto, aby se uchránil i od potenciálních odřenin a jiných podobných zranění.

Samozřejmostí by měly být kvalitní pracovní rukavice, které od toho samého chrání ruce. I s jejich ochrannou je třeba počítat. Pokud se budete při pohybu na stavbě chovat rozumně, riziko zranění se minimalizuje a to je přesně to, o co s ochrannými podmínkami jde…

Zdroj obrázku: indigolotos / Shutterstock.com