Klášterní hudební slavnosti letos uvedou 21 koncertů na 14 nádherných místech Jeseníků

JESENÍKY – Již tradiční hudební festival Klášterní hudební slavnosti letos odstartují v květnu, do září festival uvede celkem 21 koncertů českých i zahraničních interpretů na 14 nádherných místech Jeseníků. Podtitulem letošního ročníku je Odvaha, festival také připomeneme 300 let od narození českého skladatele J. A. Bendy a vzpomeneme také 40 let od úmrtí německého skladatele Carla Orffa.

Od května do září uvede festival Klášterní hudební slavnosti 2022 celkem 21 koncertů českých i zahraničních interpretů na 14 nádherných místech Jeseníků. Na úvod festivalu 30. května v Divadle Šumperk rezidenční soubor Musica Florea se sborem Collegium Floreum a sólisty předvedou novodobou premiéru opery Vesnický trh Jiřího Antonína Bendy. V září festival uzavře Carmina Burana Carla Orffa. Avšak i mezi prvním a posledním koncertem bude z čeho vybírat. Ozdobou festivalu budou hvězdná jména jako Jitka Hosprová, Maurizio Sciarretta, Škampovo kvarteto,  Štěpán Rak, Epoque Quartet, Kateřina Englichová či patronka festivalu Jana Boušková. Ze zahraničí přijede Neues Barockorchester Berlin a Neues Barocktrio Berlin. Těšit se můžete také na komponované večery na vlně tanga, world music či muzikálu. Podrobný program festivalu najdete ZDE, na tomtéž odkazu si můžete zakoupit vstupenky.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Vše se odehraje v kouzelných místech Jeseníků – v Šumperku, Jeseníku, Šternberku, Velkých Losinách, Klášteru na Hedeči, Tančírně v Račím údolí, v Karlově Studánce, Bruntále, v Bílé Vodě, Rapotíně, Maršíkově, Bludově, Loučné nad Desnou.

„Jsem rád, že se letošní ročník podařil připravit v takové šíři. Výročí 300 let narození J. A. Bendy si připomeneme největší přehlídkou jeho díla na jednom festivalu. Ale každý koncert je mimořádný. Na své si přijdou jak skuteční milovníci klasické hudby, tak fanoušci hudebních přesahů. Mám radost, že přijedou tak vynikající hudebníci, a také, že jsme rozšířili působení festivalu o jedno nové místo – Bruntál,“ říká ředitel festivalu Roman Janků. Výrazem uznání a podpory festivalu je záštita ministra kultury, a také záštita hejtmana Olomouckého kraje.