Sloupové zvedáky pro autoservisy

Žádný autoservis ani pneuservis se neobejde bez kvalitního a spolehlivého zvedáku. Jen díky němu mají technici a mechanici dokonalý přístup ke spodní části auta, kterou potřebují kontrolovat nebo na ní provádět opravy. Zvedáků samozřejmě existuje celá řada typů, těmi nejčastějšími jsou nůžkové zvedáky a zvedáky sloupové. Právě sloupové zvedáky jsou v autoservisech a pneuservisech těmi vůbec nejrozšířenějšími.

Sloupové zvedáky

Obecně patří sloupové zvedáky mezi hydraulické zvedáky, přenos síly je tedy realizován prostřednictvím hydraulické kapaliny, nejčastěji hydraulického oleje. Sloupové zvedáky jsou oblíbené díky své spolehlivosti a nízkým nárokům na údržbu.

V rámci své kategorie jsou potom zvedáky tohoto typu děleny do podkategorií podle počtu nosných sloupů. Nejjednoduššími jsou tedy vcelku logicky jednosloupové zvedáky.

Jednosloupové zvedáky

Hlavní výhodou jednosloupových zvedáků jsou relativně nízké nároky na prostor. Díky tomu se hodí do menších dílen a provozů. I s jedním nosným sloupem jsou ale samozřejmě tyto zvedáky schopné bez problémů zvedat klasická osobní auta a pro určité provozy se může jednat ideální volbu.

Dvousloupové zvedáky

Zdaleka nejrozšířenějším typem jsou v servisech všeho druhu dvousloupové zvedáky. Dva nosné sloupy poskytují vysokou nosnost, stabilitu i bezpečnost. Maximální nosnost se u dvousloupových zvedáků pohybuje běžně kolo 4 – 5 tisíc kilogramů. Při výběru dvousloupového zvedáku je vždy třeba se rozhodnout, zda volit spodní propojení sloupů, které znamená přítomnost prahu, který musí řidiči přejíždět, anebo propojení vrchní, které omezuje maximální výšku zdvihu.

Čtyřsloupové zvedáky

Nejvyšší nosnost logicky poskytují zvedáky se čtyřmi nosnými sloupy, tzv. čtyřsloupové zvedáky. Auto na ně přímo najíždí. V servisech se používá na takové úkony jako je měření geometrie kol. Jistou nevýhodou jsou poměrně velké nároky na prostor. Tam, kde s prostorem problém nemají, se ale jedná o velmi často vyhledávané řešení.

Zdroj obrázku: Studio MDF / Shutterstock.com