V ptačím parku Kosteliska se pase uherský stepní skot. Pomůže to vzácným ptákům

HODONÍN – S péčí o ptačí park Kosteliska u Dubňan na Hodonínsku od středy pomáhají čtyři krávy uherského stepního skotu. Spásáním a rozdupáváním luk přispívají k tomu, aby se na lokalitě dařilo ptákům a dalším živočichům i vzácným rostlinám.

Mohutný uherský stepní skot pochází ze slovenské ptačí oblasti Ostrovik–Senianske rybníky, o kterou pečuje SOS/BirdLife Slovensko.  „Spásáním vytvoří skvělé podmínky například pro dudky chocholaté, konipasy luční nebo bekasiny otavní,“ sdělil jednatel Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické Gašpar Čamlík. V ptačím parku Kosteliska se bude uherský stepní skot pást celoročně. „Kosteliska se stávají druhým ptačím parkem po Josefovských loukách, kde pastvu velkých kopytníků zavádíme. Pást se bude na 8,5 hektarech. Z vlastních i zahraničních zkušeností víme, že příroda zareaguje velice rychle, vzácné druhy budou čím dál častější a Kosteliska budou ještě atraktivnější pro návštěvníky,“ uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Ptačí park Kosteliska se rozprostírá v nivě říčky Kyjovky v bezprostřední blízkosti ornitologicky atraktivních Mutěnických rybníků. V minulosti tu byl několikrát rybník, mokřad, nivní louka a pole, některá vyvýšená místa jsou suchá a písčitá se zbytky pískomilné vegetace. Území spravuje Jihomoravská pobočka České společnosti ornitologické. Více informací najdete na její stránce.

foto: Tereza Čamlíková