Hlídají děti, překládají i pomáhají se stěhováním. Tak se činí dobrovolníci z UTB

ZLÍN – Mají chuť pomáhat a nepohrdnou ani náročnou prací. To mají společné studenti i zaměstnanci zlínské univerzity, kteří se od začátku konfliktu na Ukrajině snaží podat pomocnou ruku přicházejícím uprchlíkům. Působí jako dobrovolníci v krajském asistenčním centru pomoci, podílejí se na organizaci potravinové sbírky, překládají nebo pomáhají například se stěhováním.

Poté, co vedení zlínské univerzity vyzvalo své studenty i zaměstnance k pomoci, začali se dobrovolníci hlásit téměř okamžitě. „Nyní máme v databázi přibližně 350 českých i mezinárodních dobrovolníků z řad studentů i zaměstnanců, které posíláme na různá místa dle aktuální potřeby. Pomáhají s překlady, hlídají děti nebo třeba připravují ubytování, v těchto dnech například studenti pomáhají při výmalbě bytů. Založili jsme také skupinu na Facebooku, kde denně sdílíme aktuální poptávku pomoci, tam máme nyní téměř čtyři stovky členů,“ popisuje koordinátorka dobrovolnických aktivit UTB Markéta Sovišová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jako skautce je pro mě přirozené pomáhat, tvrdí dobrovolnice

V Krajském asistenčním centru pomoci v areálu zlínské nemocnice je denně velmi rušno. Neustále sem přichází stovky lidí, potřebují se zorientovat, zařídit si nezbytné doklady, sehnat ubytování a třeba také práci. Na místě je potřeba doslova každá ruka. „Jako skautce je pro mě úplně přirozené pomáhat. V tuto chvíli se starám u vstupu o koordinaci a navádím příchozí na správná místa,“ říká Barbora Wirthová, studentka druhého ročníku  Fakulty ekonomiky a managementu.

V centru si uprchlíci zařídí potřebné doklady, ubytování nebo mohou požádat o další humanitární pomoc. Na všech stanovištích jsou přítomni právě dobrovolníci z řad studentů zlínské univerzity. „Pomáhám přicházejícím lidem s vyplňováním dotazníků a různých formulářů, které jsou pouze v českém a anglickém jazyce. Zároveň koordinuji další příchozí. Protože studuji obor ochrana obyvatelstva na Fakultě logistiky a krizového řízení v Uherském Hradišti, tak je to pro mě dobrá zkušenost, ale zároveň to beru jako moje poslání,“ míní studentka Marie Maguláková.

„Chtěla jsem se věnovat dětem z uprchlických rodin a zpříjemnit jim tak čas, který tady stráví. Zároveň jsem k ruce hasičům a policistům, když potřebují s něčím pomoc. Systém je teď mnohem organizovanější a rychlejší, takže tady děti nemusí naštěstí trávit tak dlouhý čas jako při otevření centra,“ vysvětluje Iveta Eliášová, studentka sociální pedagogiky z Fakulty humanitních studií.

Ukrajinští studenti mohou využít stipendia

Po vypuknutí války na Ukrajině se zlínská univerzita rozhodla nabídnout pomoc i posluchačům ukrajinských vysokých škol. Připravila pro ně tudíž stipendijní program, který jim umožní ve Zlíně studovat.

Před několika dny přijelo do Zlína pět studentů ze Lvova, kteří se zapojili do výuky na Fakultě multimediálních komunikací. „Nyní evidujeme kolem třiceti žádostí ukrajinských studentů. Je nutné dodat, že studenti z Ukrajiny si přihlášky posílají na různé univerzity u nás a rozhodují se podle toho, jaký obor studují,“ sdělil prorektor pro pedagogické záležitosti Lubomír Beníček.

Foto: archiv UTB
Foto: archiv UTB
Foto: archiv UTB