Na frekventované silnici u autobusové zastávky Jižní v Olomouci vznikne nový přechod

OLOMOUC – Obyvatelé městských částí Povel a Slavonín v Olomouci už dlouho volají po vybudování přechodu pro chodce u autobusové zastávky jižní. Přecházení frekventované silnice je zde nebezpečné hlavně pro děti, které tu chodí na zastávku při cestách do školy. Nyní se lidé konečně dočkají, práce poblíž křižovatky ulic Schweitzerova a Jižní začnou už na začátku příštího týdne.

V jižní části Olomouce vznikne nový přechod pro chodce. Stavební práce se rozběhnou poblíž křižovatky ulic Schweitzerova a Jižní už na začátku příštího týdne. Hotovo bude v květnu. „Smyslem investice je zajistit větší bezpečnost chodcům, kteří bydlí nebo se pohybují v této městské části. Nový přechod totiž nahradí stávající místo pro přecházení, které je před křižovatkou ulice Schweitzerovy s ulicí Jižní,“ popsal investiční náměstek olomouckého primátora Martin Major. Přechod pro chodce bude mít i nový dělící ochranný ostrůvek o délce 10 metrů a šířce 2,5 metru.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Stavební firma zajistí i nasvětlení nového přechodu a nezbytné úpravy stávajících komunikací a chodníků. „Obyvatelé městských částí Povel a Slavonín po této úpravě volali dlouhodobě a konečně mají záruku v podobě začínajících stavebních prací. Vhodně k tomu navíc využíváme dobu, kdy je v ulici Schweitzerova menší intenzita dopravy, která souvisí s pokračujícími pracemi na stavbě II. etapy tramvajové trati na Nové Sady,“ zhodnotil primátor města Mirek Žbánek. Celkové náklady investice jsou zhruba 650 tisíc korun.

Změny v MHD          

Výstavba přechodu přinese od neděle 20. března i změny v MHD. Dopravní podnik povede jinak autobusové linky číslo 16, 50 a 51. Náhradní zastávka U Kapličky bude přemístěna do ulice Schweitzerova před křižovatku s Voskovcovou ulicí. Linky číslo 16, 50 a 51 budou provozovány podle nových výlukových jízdních řádů uveřejněných na zastávkových označnících a na webových stránkách dopravního podniku.

Linka číslo 16 – pojede podle nového výlukového jízdního řádu. Průjezdnou konečnou bude náhradní zastávka U Kapličky umístěná ve Schweitzerově ulici u přenosného označníku. Mezi zastávkami U Botanické zahrady – U Kapličky a zpět pojede po objízdné trase ulicemi Schweitzerova – Velkomoravská – Rooseveltova – Střední Novosadská – Slavonínská – Schweitzerova – Voskovcova – Peškova – Slavonínská – Střední Novosadská – Rooseveltova – Velkomoravská – Schweitzerova.

Na objízdné trase směr U Kapličky bude obsluhovat zastávky Zenit, Trnkova, U Rybářského stavu, Nové Sady, Slavonínská, Jižní (směr U Kapličky) a U Kapličky (náhradní zastávka na Schweitzerově ulici pro výstup i nástup). Z náhradní zastávky U Kapličky směr Tržnice bude obsluhovat zastávky Slavonínská, Nové Sady, U Rybářského stavu, Trnkova a Povel, škola.

Linka číslo 50 – pojede podle nového výlukového jízdního řádu. Spoje s odjezdy z Hl. nádraží v 0.16 a 2.45 hodin budou vedeny mezi zastávkami Hotelový dům a Jižní (směr U Kapličky) po objízdné trase ulicemi Velkomoravská – Rooseveltova – Střední Novosadská – Slavonínská – Schweitzerova. Dále budou pokračovat na zastávku U Kapličky (náhradní zastávka umístěná ve Schweitzerově ulici) a ulicemi Voskovcova a Peškova na zastávku Slavonínská, odkud pojedou již po své trase. Nebude obsluhována zastávka Povel, škola, která bude nahrazena zastávkou Zenit. Spoj s odjezdem z Hl. nádraží v 3.12 hodin bude veden až do zastávky U Kapličky (náhradní zastávka ve Schweitzerově ulici) ve své původní trase s obsluhou všech zastávek. Dále bude pokračovat po objízdné trase ulicemi Voskovcova – Peškova – Slavonínská – Střední Novosadská – Rooseveltova – Velkomoravská na zastávku Zenit, odkud bude pojede již po své trase. Nebude obsluhována zastávka Povel, škola.

Linka číslo 51 – pojede podle nového výlukového jízdního řádu. Mezi zastávkami U Botanické zahrady a Jižní (směr U Kapličky) bude vedena po objízdné trase ulicemi Schweitzerova – Velkomoravská – Rooseveltova – Střední Novosadská – Slavonínská – Schweitzerova. Dále bude pokračovat na zastávku U Kapličky (náhradní zastávka umístěná ve Schweitzerově ulici) a ulicemi Voskovcova a Peškova na zastávku Slavonínská, odkud pojede již po své trase. Nebude obsluhována zastávka Povel, škola, která bude nahrazena zastávkou Zenit.