První městský byt v Táboře si převzali ukrajinští uprchlíci

TÁBOR – Radní v Táboře schválili na začátku týdne uzavírání nájemních smluv na prvních 19 bytů pro uprchlíky z Ukrajiny. Připraveny k převzetí budou v řádu dnů či týdnů. Pro prvních dvanáct bytů už město Tábor zná konkrétní uživatele, které vybralo z jednadvaceti žádostí.

První městský byt v Mírové ulici na Blanickém předměstí byl již v úterý 15. března předán prvním ukrajinským běžencům, kteří se nastěhují během několika dní. „Jedná se o byt dva plus jedna, v němž budou bydlet dvě maminky se čtyřmi dětmi, které se navzájem znají,“ uvedl místostarosta Tábora Martin Mareda, který zdůraznil, že výběr uchazečů má přísné podmínky.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„V první řadě musí jít opravdu o uprchlíky, kteří se zaregistrovali v některém z Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině (KACPU). Dalším kritériem je potřebnost bytu. Upřednostnili jsme rodiny, kterým končilo dočasné ubytování v soukromých objektech. Vyřadili jsme zatím pouze jednu žádost rodiny, která do Tábora přišla v prosinci 2021. Mohu prohlásit, že většina ukrajinských žadatelů má vazbu na Tábor. U většiny žadatelů registrujeme motivaci najít si práci,“ vysvětlil Martin Mareda.

První měsíc za korunu

Pronájem bytů uprchlíkům má také jasná finanční pravidla; nájemné za vybavení bytu i zálohy za služby se sloučí do společné paušální platby, která bude činit 1 korunu za první měsíc nájemního vztahu, za druhý a třetí měsíc nájemního vztahu uživatelé zaplatí 75 Kč/m2 na pokrytí nákladů za služby včetně elektrické energie a případně plynu. Splatnost nájemného je měsíční, a to nejpozději k poslednímu dni doby nájmu. Nájemní smlouva se uzavře na dobu určitou 3 měsíce s možností prodloužení. Očekává se, že od čtvrtého měsíce může většina ukrajinských uživatelů při oboustranné spokojenosti získat standardní nájemní smlouvu.

Vyčleněním prvních 19 bytů tato pomoc uprchlíkům ze strany Tábora nekončí. Město uvažuje ještě o poskytnutí dalších 15 bytů, celkem by jich bylo 34. Místostarosta Martin Mareda se vymezil vůči kritice, že město Tábor upřednostňuje ukrajinské uprchlíky před táborskými žadateli o byt. Tábor disponuje více než třemi tisíci bytů. Každý rok se jich nově pronajme více než stovka. Například v roce 2021 bytová komise přidělila 124 bytů.

„Byty pro lidi, kteří utekli před válečným konfliktem, se najednou nikde nevyskytly, město je nemá nikde v záloze. Pokud se uvolní byt, jde na opravu: malá může trvat týdny, velká trvá měsíce. Pokud by nebyla válka na Ukrajině, šly by tyto byty postupně po opravách do výběrových řízení. Teď však chceme být solidární s Ukrajinou. Solidarita tkví právě v tom, že někdo potřebnější dostane něco snáze a jednodušeji. Věřím, že byty pro běžence se nestanou terčem zášti,“ uzavřel místostarosta.