Valašský sanitář pokořil hory severní Afriky, zažil ale i setkání s medvědem a pokousání liškou

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Zbyněk Urban je už od roku 2018 sanitářem v rámci chirurgické ambulance a centrálních operačních sálů Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí. Když ale nepřikládá sádrové obvazy nebo nepomáhá připravovat pacienty na operace, vyráží do hor v Evropě i Africe. Na svém kontě má už mimo jiné druhou nejvyšší horu černého kontinentu.

Plánování výšlapů není ve spojení s prací jednoduché, vydává se proto na ně jak před noční směnou, tak i po ní. Z časových důvodů proto míří hlavně do Beskyd nebo Vysokých Tater, a pokud chce Zbyněk vyrazit do vzdálenějších lokalit na delší čas, musí si vzít dovolenou. „V loňském roce jsem navštívil mimo jiné Triglav a Hoher Dachstein a pevně věřím, že letos se posunu zase o něco výše,” doufá Zbyněk Urban.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jak často tedy vyráží na cesty, kde mu mnohdy svou společnost dělají v lesích pouze stopy šelem v blátě či sněhu? „Snažím se chodit každé volno a snažím se ignorovat počasí. Jen za loňský rok jsem byl na Lysé hoře více než padesátkrát a stejně tak i na Velkém Javorníku,” říká sanitář chirurgické ambulance, který už k vysokohorské turistice zlákal několik kolegů.

Primářka na infekčním nás překřtila na liščí bratry, vzpomíná Zbyněk Urban

Zbyněk miluje Beskydy, Javorníky, Fatru, Alpy i Dolomity, nejvíc mu však uchvátily Velké Tatry, které, jak říká s oblibou, prošel křížem krážem každou značenou trasou. Mnoho míst v nejvyšším slovenské pohoří ale zdolal i na vlastní pěst.

Není překvapením, že dlouhodobé pobyty v otevřené přírodě ve dne i v noci, ve vysoké nadmořské výšce, zákonitě přinesly nějaké zajímavé příběhy. „Ano, historek mám spousty, třeba setkání s medvědem, nebo setkání s podivnými beduíny směřující soumrakem. Zažil jsem i bílou tmu, kdy člověk ztratí orientaci během krátké chvíle. Ale mohu s úsměvem říci jeden nezapomenutelný zážitek. Jednou nás při noclehu pod širákem ve Starém Smokovci v Tatrách pokousala s bratrem liška. Strávili jsme následně čtyři dny na infekčním oddělení a paní primářka nás pak překřtila na „Liščí bratry“,” dodává s úsměvem Zbyněk Urban.

Největším zážitkem byl Džabal Tubkal

Co ale považuje zatím za svůj největší zážitek v rámci vysokohorské turistiky? „Jednoznačně pohoří Velký Atlas v Maroku, kde jsme vylezli na jeho nejvyšší kopec Džabal Tubkal. Je to nejvyšší hora severní Afriky a druhá nejvyšší hora celého černého kontinentu,” říká hrdě sanitář Zbyněk, který dodává, že je potřeba se na každou takovou cestu dobře připravit nejen materiálně, ale i fyzicky. K tomu mu pomohly právě stovky výšlapů v tuzemsku či zahraničí.

Plány do budoucna má smělé. „Chci se dostat ještě výše. Člověku nesmí chybět láska k přírodě, pohybu a vytrvalost,“ prohlásil Zbyněk Urban.

Kromě hor je jeho velkou zálibou otužování. „Nepodléhám módním trendům, ale musím přiznat, že tomuto jsem podlehl. Chtěl jsem otužování zkusit již dávno, ale teprve v uplynulém roce jsem měl možnost jej vyzkoušet a s nadšením pokračuji. Pokud nemohu na hory, otužování je dobrá alternativa. Nejlepší je však skloubit obě aktivity dohromady. Koupel v Satinských vodopádech po vycházce na Lysou horu je skvělé zpestření,” uzavírá valašskomeziříčský sanitář.

Zbyněk Urban na vrcholu Smrku. Foto: Zbyněk Urban
Velkým koníčkem je i otužování. Foto: Zbyněk Urban