Naučte se v kuchyni kouzlit s mandlemi: Znáte mandlovou mouku?

Mandlová mouka je skvělou alternativou klasické pšeničné mouky. Jak se získává, v čem tkví její výhody a jak se dá využít?

Co je mandlová mouka a jaké má výhody

Mandlová mouka se skutečně vyrábí z mandlí, které se velmi jemně namelou. Být mohou loupané i neloupané. Mandlová mouka existuje dokonce i v odtučněné variantě, kdy se před výrobou samotné mouky nejprve semena lisováním zbaví tuku.

Žádné další příměsi v ní nenajdeme, proto můžeme její konzumací využívat veškeré zdravotní benefity mandlí jako takových.

V první řadě obsahují vitamíny, minerály a vlákninu. V mouce se nachází zejména vitamín A, z dalších vitamínů je to B2 alias riboflavin, ale i vitamíny D a E. Z minerálů je nutné zmínit zejména zinek, železo, draslík a ve stopovém množství je přítomen rovněž mangan a měď.

Tato mouka je přirozeně bezlepková, mohou ji proto použít i lidé s celiakií. Bezlepková dieta je poměrně omezující, avšak celiak ji musí dodržovat striktně. Pouze díky dodržování vhodných stravovacích návyků totiž může dostat své zdravotní obtíže plně pod kontrolu. Právě zařazení mandlové mouky může strávníkům s tímto omezením vrátit do jídelníčku více pestrosti a opět zpřístupnit i mnohé jinak „zapovězené“ recepty.

Další zajímavou vlastností mandlové mouky je to, že je nízkosacharidová. Její konzumace je proto možná i v rámci lowcarb stravování. Tento moderní stravovací trend volí hlavně ti, kteří se s jeho pomocí snaží zhubnout.

Jak naložit s mandlovou moukou v kuchyni

Jak už bylo řečeno, mandlová mouka má široké možnosti využití. Používá se buď jako alternativa ke klasické mouce, případně je možné část běžné pšeničné mouky nahradit právě tou mandlovou. Nahrazovat je v receptu vhodné maximálně polovinu běžné mouky, a to vždy ve stejném poměru, tedy na jeden díl mouky běžné jeden díl mandlové.

Upéct z ní lze chléb, pizzu i palačinky, hodí se i k obalování masa. Použít ji lze také pro sladké pečení, tedy do dortů či sušenek. Skvěle se hodí taktéž pro výrobu marcipánu. Mouka je i vhodná pro domácí výrobu mandlového mléka.

Mandlová mouka si tak jistě najde pevné místo v jídelníčku každého, komu záleží na tom, jak se stravuje. Pestrý výběr různých typů mouk naleznete na vitalcountry.cz.