Prodávala autosedačku na internetu, podvodník ji připravil o pěkný balík peněz.

ŠUMPERSKO – Šumperští kriminalisté prověřují případ, kdy podvodník připravil jedenačtyřicetiletou ženu, která na sociální síti prodávala autosedačku, o pěkný balík peněz. Podvodníci se totiž snaží lidi různými způsoby vmanipulovat k provedení různých plateb nebo poskytnutí údajů k platební kartě a podobně.

„Prodáváte zboží přes inzerát na prodejních serverech nebo sociálních sítích? Dejte pozor na falešné kupující. Můžete přijít o peníze,“ varuje policejní mluvčí Marie Šafářová. Podvodníci využívají kontaktních údajů z inzerátů, vydávají se za kupující a snaží se prodejce různými způsoby vmanipulovat k provedení různých plateb nebo poskytnutí údajů k platební kartě a podobně. Nejčastěji pracují s podvodnými platebními bránami, fiktivními přepravními společnostmi nebo falešným příjemcem. Cílem je například nasměrovat oběť na předem připravený phishingový web v podobě platební brány. Pro takový web jsou často ke zvýšení důvěryhodnosti zneužita loga, grafika nebo názvy reálných ověřených doručovacích společností nebo poskytovatelů služeb.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Takový případ od čtvrtku 17. března, prověřují šumperští kriminalisté. Jedenačtyřicetiletá žena na sociální síti zveřejnila inzerát, v němž nabízela k prodeji dětskou autosedačku. Přes chatovací aplikaci ji kontaktoval zájemce o koupi, který jí předal instrukce k doručení s tím, že od přepravní společnosti dostane požadavek na vyplnění údajů potřebných k odeslání. Nic netušící žena udělala vše podle instrukcí a do domnělého požadavku přepravní společnosti zadala údaje z platební karty a přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Záhy zjistila, že z jejího účtu zmizelo asi 120 tisíc korun. Vše proto oznámila na policii.

Podvodník si sice může pobýt za mřížemi 6 měsíců až 4 roky, otázkou ale zůstává, jestli se ho podaří vypátrat. Proto je lepší být obezřetný a nikomu nesdělovat takové citlivé údaje.