Muž pálil u Konice načerno alkohol, vyhmátli ho celníci

KONICKO – Výroba domácího alkoholu bez zaplacení spotřební daně je neustále v kurzu. Druhý březnový týden se o tom přesvědčili i celníci v Olomouckém kraji, kterým se spolu s policisty z obvodního oddělení Konice podařilo objevit nelegální výrobnu lihu. Ta se nacházela právě v okolí zmíněného města. Nelegální výrobce musí zaplatit uniklou spotřební daň a ještě může dostat vysokou pokutu.

Nezákonnou výrobu alkoholu měl v tomto případě na svědomí čtyřicetiletý muž. Hlídka celníků našla v nelegální palírně zařízení k výrobě lihu, několik nádob s čirou tekutinou zapáchající po lihu a také plastové nádoby s kvasem. „Na místě tedy bylo zajištěno výrobní zařízení, zhruba 64 litrů lihu a 750 litrů kvasu,“ uvedl mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj David Kubenz. Nelegální výrobce musí nyní počítat nejen s uhrazením uniklé spotřební daně, ale i s případnou sankcí, která může být udělena až do výše 10 milionů korun.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podle zákona o lihu může být líh vyráběn a upravován pouze v lihovaru nebo také v pěstitelské pálenici, která získá povolení od Ministerstva zemědělství. Zakázáno je také jakékoliv nakládání s neznačeným lihem. Při neodborné výrobě lihu může dojít nejen k explozi destilačního zařízení, ale i ke kontaminaci alkoholu toxickým metanolem, který vzniká právě při výrobě lihu. Jeho případné vypití pak může způsobit závažné zdravotní potíže.

Foto vše Celní úřad pro Olomoucký kraj