Hasiči na Olomoucku a na Přerovsku včera řešili dva velké lesní požáry

OLOMOUCKO, PŘEROVSKO – Náročnou neděli mají za sebou hasiči v Olomouckém kraji. Řešit museli totiž hned dva velké lesní požáry, jeden v katastru obce Kozlov na Olomoucku a druhý v katastru obce Hlinsko na Přerovsku.

Požár lesa v Kozlově

Krajské operační a informační středisko hasičů přijalo oznámení o požáru lesa v katastru Kozlova na Olomoucku včera krátce před 14. hodinou s tím, že hoří tráva v lese. „Při průzkumu hasiči zjistili, že jde o požár mladých stromků a dalšího porostu a kvůli silnému větru, suchu, nepřístupnému terénu a dalším nepříznivým okolnostem velitel rozhodnul o povolání dalších jednotek,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Radek Buryánek. Plameny zachvátily zhruba plochu o velikosti pěti hektarů. Čerpací stanoviště bylo zřízeno v lomu Výkleky a hasební voda se dopravovala kyvadlově.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Během necelých dvou hodin požár hasiči lokalizovali. Následně zahájili dohašovací práce, vyhledávala se jednotlivá ohniska a prolévala se vodou. Jako dohled zůstaly po likvidaci ohně na místě tři jednotky, ostatní se mohly před půlnocí vrátit na základny. Celkově u události zasahovalo 15 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

Požár lesa v Kozlově

Požár lesa v Hlinsku

Krátce před včerejší 17. hodinou hasiči přijali oznámení o dalším lesním požáru. Tentokrát hořel les na ploše zhruba tří hektarů v katastru Hlinska na Přerovsku. Požár dostalo pod kontrolu sedm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, čerpací stanoviště hasební vody zřídili tentokrát přímo v obci. Příčinu požáru vyšetřují a škodu odhadují na více než 200 tisíc korun.

Požár lesa v Hlinsku