Motorky se vrací na silnice. Záchranáři zasahovali u tragické nehody motorkáře

BRNO, HODONÍN – Začalo jaro a slunečné počasí přilákalo na silnice i řidiče jednostopých vozidel. Jejich nehody bývají těžké a často i tragické. V neděli se staly dvě závažné nehody.

V neděli dopoledne došlo ke kolizi motocyklu a dodávky u Mikulčic na Hodonínsku. Záchranáři vyslali i leteckou záchrannou službu. Zdravotníci resuscitovali řidiče motorky, přes veškerou jejich snahu se však pacientovy životní funkce obnovit nepodařilo. Muž podlehl vážným zraněním. Odpoledne měli v péči dalšího motorkáře, který se srazil s osobním vozem v brněnských Židenicích. Jeho zranění byla tentokrát naštěstí lehká, po ošetření jej s poraněnou dolní končetinou převezli do nemocnice.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Všichni účastníci provozu by měli být v prvé řadě ohleduplní, měli by dodržovat pravidla a dbát o bezpečnost svoji i těch ostatních. Obecně lze říci, že pokud jde o zranění motorkářů, pak jejich závažnost záleží na různých okolnostech. Důležitým faktorem je samozřejmě rychlost. Ale velkou roli hraje také to, zda motorkář narazí do nějaké překážky, například do stromu, sloupu, svodidel či jiného dopravního prostředku. Platí však, že zranění jsou to často těžká až smrtelná. „K řidičům motorek poměrně často posíláme vrtulník, už to samo o sobě poukazuje na vážnost události. Většinou jde o poranění hrudníku, dolních a horních končetin, velké je i riziko poranění páteře. Hrozí také poranění hlavy, ale v případě motorkářů není zase tak časté, protože hlavu mají chráněnou přilbou,“ popsala mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Zdůraznila, že motorkář je ve srovnání s řidičem auta zcela nechráněný. Přitom rychlostí jede často stejnou, ne-li vyšší. Přilby, kvalitní oděv a chrániče páteře mohou předejít zbytečným úrazům nebo snížit jejich vážnost.