Národní technické muzeum je plné úžasných kousků

Pokud se zajímáte o svět techniky, přírodní a exaktní vědy a průmysl na území dnešní České republiky, pak navštivte Národní technické muzeum v Praze. Uvidíte zde spoustu zajímavých a nádherných exponátů a unikátních sbírkových předmětů. Udělejte si výlet do světa techniky. Přijďte sami, s dětmi či přáteli. Nebudete litovat!

Dům techniky, to je Národní technické muzeum v Praze

Největší českou institucí specializovanou na muzejní sbírky technického charakteru je Národní technické muzeum v Praze. Muzeum bylo založeno v roce 1908 jako Technické muzeum Království českého. Sídlí v monumentální funkcionalistické stavbě v blízkosti Letenských sadů na Letné. Unikátní sbírkové předměty si můžete prohlédnout v 15 stálých expozicích. Zajímáte se o důkladnější poznání dějin techniky? Pak je vám k dispozici bohatá knihovna a archiv dějin techniky a průmyslu.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Přeneste se do jiné dimenze, světa techniky

Národní technické muzeum není jen ukázkou výstavních kousků, ale také plní úkoly badatelské, popularizační a zábavné. Přijďte si poslechnout a zažít techniku v tvůrčích dílnách a poznat, na jakém principu různé stroje a zařízení fungují.

Národní technické muzeum v Praze. Autor: Adam Zivner. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 3.0)
Národní technické muzeum v Praze. Autor: Adam Zivner. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 3.0)

Národní technické muzeum musíte zažít!

  • Vydejte se labyrintem architektonických stylů v expozici Architektura, stavitelství a design. Poznáte například nejvýznamnější stavby a charakteristické znaky jednotlivých slohů a stylů nebo technologii stavby řetězových mostů.
  • Památce průkopníků na zemi, ve vodě i ve vzduchu se věnuje expozice Doprava. Nenechte si ujít historické skvosty automobilové, motocyklové, cyklistické, letecké a lodní i železniční dopravy.
  • Poznejte nejvýznamnější sbírku astronomických přístrojů v českých zemích v expozici Astronomie.
  • Interkamera je nová expozice s podtitulem Prostor, barva a pohyb.
  • Staňte se na chvíli horníkem v rudném a uhelném dolu z 50. let 20. století. Maketou dolu můžete fárat s vlastním svítidlem v doprovodu odborného lektora.
  • Expozice dějin hutnictví s podtitulem Kovy – cesta civilizace prezentuje technický a historický vývoj hutnictví a jeho vazbu k životu společnosti, kterou nejvíce ze všech kovů ovlivnilo železo.
  • Chemie kolem nás, to je poutavá expozice, kde zjistíte, že řadu předmětů, které berete i několikrát denně do ruky, a mnoho dějů, které považujete za běžné, pochází od chemiků ve výzkumných, vývojových, technologických a průmyslových laboratořích.
  • Součástí stálé výstavy je i expozice o historii kontaktních čoček.

„Pozor, vyletí ptáček!“, aneb…

  • Fotografický ateliér je tu pro vás! I nejcennější vystavený exponát, tzv. kynžvartská daguerrotypie, fotografie Zátiší v ateliéru z roku 1839.
  • Seznamte se s historickými i současnými druhy prostorové fotografie. V rámci expozice můžete také zhlédnout ukázky několika filmů ve formátu 3D.
  • Jak ten čas letí! Vzdychne si každý z nás. A proto neváhejte a vstupte do expozice Měření času. Vedle elementárních časoměrných přístrojů, jako jsou sluneční, vodní, ohňové a přesýpací hodiny, a mechanických kolečkových hodin, jsou tu vystaveny také elektrické a elektronické přístroje.
  • Samostatná expozice Cukr a čokoláda je věnována českému cukrovarnictví, protože cukru se také říkalo „bílé zlato“.
  • Expozice Tiskařství vás provede cestou polygrafie od Gutenberga až po digitální tisk.
  • V retrospektivním sledu – od současnosti do minulosti – poznáte pomocníky v domácnosti, a to v expozici Technika v domácnosti.
  • Svět pohyblivých obrázků vám předvede Televizní studio.

Turistické informace

Otevírací doba 

úterý – pátek. 9.00 – 18.00 hod
sobota, neděle a státní svátky: 9.00 – 18.00 hod

Vstupné

základní 250 Kč, snížené 130 Kč, rodinné 470 Kč

Kde najdete Národní technické muzeum?

Kraj: Hlavní město Praha
Okres: Hlavní město Praha
Město: Praha

Kontakt

Národní technické muzeum
Kostelní 42
170 78 Praha 7
tel.: +420 220 399 111
e-mail: info@ntm.cz
www.ntm.cz

Tip na fajn výlet

Obrovská herna s mnoha atrakcemi pro děti i dospělé, to je Toboga Fantasy Praha. Je to místo, kde vás čeká spousta zábavy a nezapomenutelných zážitků.