Nové houpačky i workoutové sestavy. Hřiště a sportoviště v Olomouci se dočkala rekonstrukce

OLOMOUC – Obnovy se dočkala tři dětská hřiště a jedno sportoviště v Olomouci. Po zimní odmlce je už zase mohou užívat děti i dospělí sportovci. Město už ví, která hřiště obnoví letos a v příštím roce.

Dvě nová dětská hřiště jsou v Polívkově a Svatoplukově ulici, další v městské části Droždín a obnovené je i sportoviště v parku Malého prince. „Opotřebované a někdy i zastaralé herní prvky všude nahradily nové moderní a teď, když už přišlo pravé jarní počasí, postupně dolaďujeme i terénní úpravy po zimě,“ popsal náměstek olomouckého primátora Otakar Štěpán Bačák.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na hřišti v Polívkově ulici jsou nové dopadové plochy z pryžových koberců, skluzavková sestava, pružinové houpadlo, nízká houpačka a kolotoč. V řepčínském parku u vstupu ze Svatoplukovy ulice je zase nové vybavení pro děti v podobě závěsného kolotoče a houpačky. A dospělí návštěvníci parku jistě nově ocení workoutovou sestavu a zařízení v podobě lavice na posilování. Droždínské děti, které využívají hřiště v blízkosti ulic Pplk. Sochora a Elišky Junkové, se mohou nově radovat z několika typů nových houpaček a nové jsou po rekonstrukci i dopadové plochy a ohraničení hřiště.

Obnovou prošlo také hřiště v Parku Malého Prince, které poslouží hlavně starším sportovcům z tamního sídliště. Místo stávajícího prvku, kterému se říká „drak“, se zde objevila nová workoutová sestava i další vybavení, které je určeno k aerobním a posilovacím aktivitám. V místě sportoviště je nově umístěna i pryžová dopadová plocha. Náklady na všechny čtyři investice přišly na téměř dva a půl milionu korun. „Osvědčilo se nám, že je lepší pravidelně investovat do obnovy několika menších hřišť, než za velké peníze vybudovat ročně jedno veliké. Letos plánujeme obnovit i další dvě, je to hřiště v ulici U Kovárny a hřiště v ulici Karafiátova,“ objasnil investiční náměstek olomouckého primátora Martin Major.

Dětská hřiště po celém městě využívají tisíce dětí. Herní prvky prochází jedenkrát ročně velkou technickou kontrolou i průběžnými drobnými opravami a město reaguje také na podněty z městských částí. Podle plánů radnice se v roce 2023 dočkají obnovy hřiště v Hodolanech, ve vnitrobloku Neumanovy a Blanické ulice, a také v Lazecké ulici. Kompletně nové hřiště má pak v příštím roce vzniknout v lokalitě Holického lesa.

Město aktuálně eviduje 64 herních, 23 smíšených a 14 sportovních veřejnosti přístupných hřišť lokálního a celoměstského významu. Informace ohledně hřišť ve správě města jsou dostupné ZDE.