V Bohumíně zjistili, že polovina věcí, které lidé hodí do popelnic, ještě mohou sloužit

BOHUMÍN – Bohumínská radnice přišla s experimentem, který se týká třídění odpadů. Výsledkem je zjištění, že polovina věcí, které lidé vyhodí do popelnic, mohou dál posloužit díky řádnému vytřídění.

Vedení bohumínské radnice si vytipovalo na sídlišti v Okružní ulici jeden ze zaplněných kontejnerů na směsný odpad a přímo na místě nechalo z jeho obsahu vytřídit využitelné složky.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pověření pracovníci vysypali obsah jednoho černého kontejneru na směsný komunální odpad a z hromady odpadků vytřídili plasty, papír, sklo či velkoobjemové věci.

„Kontejner obsahoval například výplň z matrace, heliovou lahev, textilie včetně polštáře a další předměty, které do něj nepatří. Když do něj pracovníci vrátili výhradně odpad, který lze považovat za komunální, byla nádoba zaplněna pouze z poloviny,“ popsal výsledek pokusu ředitel technických služeb BM servis Marek Pieklo.

„Experiment ukázal, že polovina vyhozených věcí do popelnice nepatří. Cílem bylo názorně předvést lidem, že důsledná separace může vést ke snížení potřebné kapacity komunálního odpadu,“ uvedla mluvčí radnice Jana Končítková.