V olomoucké zoo se probudili medvědi baribalové ze zimního spánku a vítají jaro

OLOMOUC – To, že medvědi tráví zimní měsíce spánkem, je pro mnohé známé. Kdy se ale probouzí, to návštěvníci netuší. Olomoucká zoo přináší dobrou zprávu pro jejich obdivovatele: medvědi baribalové se probudili a jsou již k vidění ve svém venkovním výběhu.

„Medvěd dokáže v zimním spánku snížit spotřebu energie až o 75 %, spotřebovává nahromaděné tukové zásoby. Někdy se probouzí až po 6 měsících. U nás upadají do zimního spánku začátkem zimy, a budí se právě v tomto období,“ říká zooložka Jitka Vokurková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Chov v Zoo olomouc

První pár medvědů baribalů získala olomoucká zahrada na počátku 90. let přímo z Kanady. Současný chovný pár tvoří samec Mino, pocházející ze soukromého chovu v Belgii, narodil se v jarních měsících roku 2011. Samice Tracy se narodila v roce 2012 v Severní Americe, zemi přirozeného výskytu baribalů, kde byla coby opuštěné mládě předána tamní záchranné stanici. 4. ledna 2017 přivítali v olomoucké zoo na svět jejich první mláďata, současně i první odchovaná medvíďata tohoto druhu.

Zajímavosti

Mládě baribala, které si ochočil americký prezident Theodor Roosevelt, se stalo předlohou pro plyšového medvídka zvaného Teddy Bear. Samička Winnie z londýnské zoo se stala předlohou pro autora Medvídka Pú.