VIDEO: Strážníci zachraňovali luňáka červeného, dostal jméno Jirka

BRNO – Lidé si u chrlického biotopu všimli dravce, který se zmítal na zemi, zavolali tedy na pomoc strážníky. Ti ho převezli do Ptačího centra, kde je o něj dobře postaráno.

Hlídka se k ptákovi zezadu přiblížila, opatrně ho odchytila v papírové krabici převezla do centra. Jednalo se o luňáka červeného, který je na našem území vzácný a k přistání si vybírá většinou osamocené vysoké stromy. „Přibližně dvouletého samce jsme pečlivě prohlédli a nebyl zraněný, jen viditelně otřesený. Pravděpodobně po nějakém vzdušném souboji s jiným dravcem, kterému možná vlétl do jeho teritoria spadl na zem a nedokázal odletět. V důsledku šoku není zatím schopen přijímat obvyklou potravu, takže ho krmíme glukózou,“ informoval Zdeněk Machař z Ptačího centra.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Po vzoru hrdiny ze seriálu Okresní přebor dostal dravec jméno Jirka. Nyní je v zatemnělém boxu, aby ho nic nerozptylovalo a mohl se rychle zotavit. Pokud vše půjde dobře, už tento týden se vrátí do volné přírody. Zajímavostí je, že za dobu existence centra je to teprve druhý luňák, který ošetřovatelům prošel rukama.