Labutě narazily do elektrického vedení, vážně se zranily

BRNO-VENKOV, BŘECLAV – Během jediného týdne vyjížděli záchranáři ze Záchranné stanice pro dravé ptáky Rajhrad ke dvěma labutím, které se zranily po nárazu do drátů elektrického vedení.

Elektrické vedení není nebezpečné jen popálením ptáka při dosednutí na sloup, ale také pro méně obratné a těžkopádné letce nárazem do vodičů. Lidé ze záchranné stanice pro dravé ptáky v Rajhradě by o tom mohli dlouho vyprávět. Jedna z labutí narazila v Zaječí na Břeclavsku do elektrických drátů a spadla se zlomeným křídlem do rybníku. Odchytit labuť na rybníku v Zaječí nejprve zkoušeli hasiči, potom se pokoušeli o její odchycení záchranáři. Labuť měla otevřenou zlomeninu křídla, museli ho labuti amputovat. Druhá labuť skončila na poli za Charvátskou Novou Vsí. „Pták měl ochrnutou dolní část těla, přistoupili jsme bohužel k utracení zvířete,“ uvedl vedoucí stanice Jaroslav Sedláček.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.