V Jihlavě přibydou nové cyklostezky, první z nich bude hotova v srpnu

JIHLAVA – Stávající síť cyklostezek chce vedení města letos rozšířit o nové trasy. Hlavním důvodem je větší bezpečnost cyklistů, kteří tak již nebudou muset jezdit po frekventovaných silnicích.

Jedna z cyklostezek, dlouhá 793 m, povede podél výpadovky na Pelhřimov od kaštanové aleje až po ulici Telečská. Její trasa bude rozdělena na dva samostatné úseky. Jeden od kaštanové aleje po podjezd pod obchvatem Jihlavy a druhý úsek od úrovňové křižovatky u kotelny pod hřbitovem po napojení na stávající cyklostezku Na Skalce u ulice Telečská. Se stavbou se začne letos v květnu, dokončena by měla být do poloviny listopadu.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Nová cyklostezka vznikne letos také v ulici U Koželuhů. Její celková délka bude 445 m. „Plánovaný úsek cyklostezky doplňuje chybějící část trasy do centra města z Hosova s další návazností na Vysokou a Popice s rozvíjející se bytovou výstavbou a dále na trasu vedoucí do Třeště,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Petr Ryška. Celá stavba by měla být hotova do konce srpna.

V plánu je i dokončení chybějícího úseku podél řeky Jihlavy. Výstavba cyklostezky o délce 893 m, která povede od ulice Mlýnské po ulici Helenínskou kolem Plastikovu a na obou koncích se napojí na již stávající stezky, by měla začít v dubnu. Hotova má být v květnu příštího roku.

Do budoucna se v Jihlavě počítá také s novou cyklostezkou mezi ulicí Křižíkova a následně kolem zoo, po které dojedou lidé z Hruškových Dvorů až k čističce odpadních vod, ale i s krátkou cyklostezkou mezi Pančanovou a Sasovem. „Poslední zmíněná stezka povede kolem ohrady s koňmi a v plánu je tam i úprava skály na začátku úseku,“ doplnil Petr Ryška.

V současnosti mají cyklisté v Jihlavě k dispozici 39 kilometrů stezek a cyklotras.