Hasiči zasahují u zvýšeného počtu požáru trávy. Může za ně i její vypalování.

KRÁLOVÉHRADECKO – Během uplynulého dne zaměstnalo profesionální a dobrovolné hasičské jednotky devět požárů travnatého porostu. Na jednom z míst došlo od plamenů ohně k zahoření včelího úlu, na dalším místě začal hořet plot.

Na Hradecku bylo zapotřebí jednotek požární ochrany na u pěti událostí. V Králíkách konkrétně v části Řehoty zahořela krátce před polednem tráva, rákosí s jeden včelí úl. Plameny ohně naštěstí nezpůsobily žádnou finanční škodu. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Nového Bydžova a dobrovolné jednotky Nový Bydžov, Králíky a Skřivany.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Téměř půl hodinu po poledni došlo k požáru trávy v prostoru mezi silnicí č. 11 a železnicí mezi Svinary a Blešnem. „Požár se rozšířil na plochu asi 80×160 m. Na nezbytně nutnou dobu byl zastaven provoz na železnici, asi po 40 minutách byl obnoven s omezením průjezdnosti,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová. Oheň likvidovali profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové a dobrovolné jednotky Třebechovice pod Orebem a Svinary.

K dalšímu požáru trávy došlo krátce před jednou hodinou odpolední v okolí železničního tělesa v Chlumci nad Cidlinou. Oheň zasáhl plochu o velikosti zhruba 100×15 m. Při události zasahovali profesionální hasiči z Nového Bydžova a dobrovolné jednotky z Chlumce nad Cidlinou, Lovčic a Nového Města nad Cidlinou.

Dvacet minut před pátou hodinou odpolední, po předchozím pálení trávy v obci Lochenice, zahořela suchá tráva. Hořel dvoumetrový pás v délce asi 150 m. Oheň zlikvidovali profesionální hasiči z obou královéhradeckých stanic a místní dobrovolná jednotka.

Těsně po šesté hodině večerní zahořela v Jungmannově ulici v Chlumci nad Cidlinou okrasná tráva. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Nového Bydžova a místní dobrovolná jednotka. Naštěstí nedošlo ke škodám na majetku.

Na Náchodsku bylo u likvidace ohně zapotřebí hasičů dvakrát. U obce Sendraž, krátce po deváté hodině ranní, hořela suchá tráva. Plameny ohně zlikvidovali profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolné jednotky z Nového Města nad Metují a Nového Hrádku.

V Červeném Kostelci, krátce po jedné hodině odpolední, hořela tráva na ploše asi 50×80 m v katastru části Olešnice. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Náchoda a místní dobrovolná jednotka.

Na Rychnovsku likvidovali hasiči dva požáry. V Doudlebách nad Orlicí v části Vyhnánov došlo těsně před třetí hodinou k zahoření suché trávy. Plameny ohně se dostaly i na blízký plot. Příčinou požáru bylo vypalování trávy. Oheň zlikvidovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolné jednotky z Kostelce nad Orlicí a Doudleb nad Orlicí.

Krátce před pátou hodinou odpolední zahořela v Janově louka. Oheň likvidoval plochu o rozloze zhruba asi 70×5 m. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolné jednotky z Olešnice v Orlických horách, Bohdašína a Bystrého.