Od soboty se vrátí na trať lokálka z Rakovníka do Kralovic. Bude jezdit o víkendech a státních svátcích!

RAKOVNÍK – Lokálka, kterou Středočeský kraj v prosinci zrušil, se od soboty 26. 3. po čtvrt roce opět vrátí na svou trať.

Půjde o prodloužení Rakovnického rychlíku, který jezdí údolím řeky Berounky a Rakovnického potoka na trase z Prahy přes Beroun, Křivoklát a Rakovník do Kralovic a zpět. Souprava vlaku je složena z legendární motorové lokomotivy „zamračená“ řady T 478.1 a elegantních osobních vozů ze 60. let řady Bmx.

Kvůli úsporám

Kraj zde každodenní provoz zrušil kvůli malému využití vlaků a úsporám finančních prostředků. Běžný provoz nahradily autobusy. Současné vedení kraje objednalo vlak do Kralovic jako náhradu za zrušené spojení Čelákovice – Mochov. Smlouva uzavřený za vlády ANO 2011 je postavena tak, že se KŽC Doprava nelze do vypršení kontraktu zbavit. „Hledali jsme způsob, kde objednané kilometry využít bez zbytečných prázdných přejezdů, varianta rychlíku do Kralovic nám přišla jako nejvhodnější,“ řekl loni radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký.

Staňte se členy FB skupiny Noviny kraje – Středočeský a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Kapacita vlaku je 176 míst k sezení a cca 10 jízdních kol. Kola, kočárky a zavazadla se přepravují ve vyhrazeném prostoru v oddílech pro cestující. Z Prahy bude odjíždět vlak v 9:13 a v Kralovicích bude v 11:58, zpět jede ve 14:40 s příjezdem v 17:29 do Prahy.

Celá trasa

Rychlík vyjíždí ráno z Prahy hlavního nádraží proti proudu řeky Berounky. Pod kulisou hradu Karlštejn dojede do Berouna. Zde se odpojí od hlavní tratě vedoucí na Plzeň a pokračuje přes Nižbor, Zbečno a Roztoky do Křivoklátu. V těchto místech tok Berounky opustí a údolím Rakovnického potoka dojede do historického města Rakovník. Na cestě vlak projede po 5 velkých mostech přes Berounku a Vltavu, tak i celkem 5 tunely.

Od sezóny 2021 Rakovnický rychlík dále pokračuje z Rakovník přes Čistou a Kožlany do Kralovic u Rakovníka. V úseku Rakovník – Kralovice u Rakovníka je Rakovnický rychlík jediným pravidelným vlakem osobní dopravy, který po této trati v roce 2022 jezdí. který musí kraj podle smlouvy uzavřené předchozím vedením platit. Zatímco dříve souprava společnosti KŽC Doprava končila po jízdě z Prahy přes Beroun v Rakovníku, nyní bude pokračovat ještě do Kralovic. Z Prahy bude odjíždět vlak v 9:13 a v Kralovicích bude v 11:58, zpět jede ve 14:40 s příjezdem v 17:29 do Prahy. Více