Pro knihu do samoobslužného Kiosku

PRAHA – Milovníci knih mají poprvé možnost navštívit zcela samoobslužnou pobočku Městské knihovny v Praze. Kiosek, jak se nová pobočka nazývá, je umístěn v obchodním domě Centrum Černý Most. Je výsledkem projektu knihovny, která se rozhodla nejen zrychlit výpůjční služby, ale také rozšířit dobu, po kterou jsou veřejnosti služby knihovny přístupné.

Knihovny bez fyzické přítomnosti knihovníka jsou na západ od našich hranic běžnou praxí, ale v Česku je Kiosek první svého druhu. Městská knihovna v Praze si s ním chce vyzkoušet, zda i do budoucna bude schopna běžné a mnohem větší pobočky otevírat pro lidi v době, kdy tam nebudou knihovníci.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Název nejnovější pobočky knihovny odkazuje na její velikost, která je 29 m2. Registrovaní čtenáři si zde mohou půjčovat a vracet knihy, případně krátce posedět a prolistovat si knihy, které je zaujmou. Samoobslužné je i placení pokut za pozdní vrácení knih.

Ani samoobslužný Kiosek se neobejde bez knihovníků. „Knihovníci v Kiosku samozřejmě budou, aby se starali o fond i čtenáře. Osobně v Kiosku knihovníka potkáte každé pondělí od 13 do 17 hodin, online pak každý všední den od 9 do 19 a v sobotu od 13 do 18 hodin,” ujišťuje ředitel knihovny Tomáš Řehák, že lidský prvek z knihovny nezmizí.

Čtenáři si mohou vybrat ze zhruba tisícovky knih. V nabídce jsou beletrie pro dospělé, knížky pro děti i populárně naučná literatura. Kiosek slouží i jako místo výdeje rezervací, tedy titulů, které si čtenáři mohou objednávat na webu knihovny. A to nejen knih, ale také třeba deskových her nebo audioknih.

„V době, kdy si pořídíme kompletní nákup od oblečení po jídlo online, chceme posunout i knihovnické služby do 21. století. Díky samoobslužnému Kiosku bude půjčení a vrácení knihy tak snadné, jako vyzvednutí zboží z eshopu,“ dodává k otevření Kiosku radní Prahy Hana Třeštíková.