Je konec! S Volgogradem a Doněckem se odteď Ostrava nekamarádí

OSTRAVA – O vypovězení partnerské smlouvy městům Doněck a Volgograd rozhodlo ostravské zastupitelstvo tento týden. Důvodem je násilný akt vojsk Ruské federace vůči nezávislému státu Ukrajina.

„Postoj vedení obou měst k probíhající ruské agresi je takový, že v principu už nedává předpoklady pokračování a prohlubování dalších partnerských vztahů s Ostravou,“ potvrdil ukončení partnerství primátor města Ostravy, Tomáš Macura.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podle vedení města Ostravy je vypovězení dlouhodobých partnerských smluv vždy krajním krokem, ze kterého nikdo nemůže mít radost. V případě města Volgograd, které za 2. světové války utrpělo obrovské civilní ztráty a stalo se symbolem boje proti fašismu, to platí dvojnásob.

„Proto jsem po zahájení ruské invaze nejprve oslovil primátora Volgogradu Vladimíra Marčenka a požádal jej o intervenci u členů ruské vlády k ukončení agrese a obnovení míru. On se však v písemné odpovědi hodnocení ruské invaze na Ukrajinu zcela vyhnul a osobně v požadované věci intervenovat odmítnul,“ popisuje fakta ostravský primátor.

Partnerská smlouva mezi Ostravou a Doněckem, který tehdy patřil Ukrajině, byla uzavřena 29. ledna 2009 za účelem navázání spolupráce obchodní, ekonomické, vědecko-technické i kulturní.

Partnerská smlouva mezi Ostravou a tehdejším Stalingradem z roku 1949 byla první partnerskou smlouvou, které město se zahraničním městem uzavřelo. Motivovala jej tehdy snaha vyjádřit vděčnost za osvobození města Rudou armádou.