Maminky po porodu mají v jihlavské nemocnici vylepšené zázemí

JIHLAVA – Nově upravený pokoj nabízí ženám po porodu jihlavská nemocnice. Místnost o dvou lůžkách vylepšily nové postele, nábytek, ale i podlahy a zbrusu nová koupelna. Za pobyt na pokoji, kde tráví s miminkem první dny, maminky nemusí platit.

Místnost se podařilo opravit díky příspěvkům dárců v rámci akce Vánoční pokoj. Peníze na opravu zázemí pro maminky v šestinedělí získala nemocnice již před dvěma lety, práce ale na čas přerušil covid. Letos se oprava konečně podařila, psali jsme o tom zde, a protože dali ruku k dílu i zaměstnanci nemocnice, za zbylé peníze mohl být opraven i pokoj pro maminky po porodu.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

„Každý pokoj byl třílůžkový a měly společnou koupelnu. Právě oprava sociálního zařízení a rozdělení na dvě samostatné koupelny s toaletou a sprchou beru jako největší změnu a komfort pro pacientky,“ popisuje lékařka a autorka pokoje Monika Stretavská.

„Jsme rádi, že se podařilo maminkám nabídnout důstojné a krásné zázemí. Chceme, aby se u nás ženy cítily jako doma a tento pokoj jim to, doufám, dokáže splnit. Pobyt na těchto pokojích je pro ženy zdarma,“ dodává primářka gynekologicko-porodnického oddělení Petra Herboltová.

Porodnost v jihlavské nemocnici stále stoupá, za posledních sedm let zhruba o třetinu. Je to dáno tím, že si zdejší porodnici vybírají maminky nejenom z Jihlavska, ale i z okolních okresů a také vzdálených míst. Není výjimkou, že sem jezdí rodit ženy z Dačicka nebo třeba z Vrchlabí.

Počet narozených dětí 2015: 1102

Počet narozených dětí 2016: 1176

Počet narozených dětí 2017: 1260

Počet narozených dětí 2018: 1238

Počet narozených dětí 2019: 1311

Počet narozených dětí 2020: 1370

Počet narozených dětí 2021: 1414

Foto: Nemocnice Jihlava