Při akci Speed marathon padlo na Vysočině 107 pokut za rychlost

KRAJ VYSOČINA – Několik stovek řidičů zkontrolovali včera policisté na silnicích Vysočiny. Dopravně bezpečnostní akce Speed marathon odhalila velký počet hříšníků, kteří překročili povolenou rychlost.

V rámci celoevropské akce Speed marathon, při které ve čtvrtek 24. března zkontrolovali policisté na Vysočině 371 vozidel, bylo odhaleno 166 dopravních přestupků. Policisté uložili řidičům pokuty za téměř 80 tisíc korun.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Z celkového počtu přestupků se jich 107 týkalo nedodržení rychlosti. „Tak vysoký počet přestupků překročení nejvyšší povolené rychlosti jsme zaznamenali i přesto, že byla veřejnost předem informována o celé akci a také věděla, kde jsou vytipována konkrétní stanoviště pro měření rychlosti,“ uvedl policejní mluvčí Martin Hron.

U dvou řidičů zjistili policisté požití alkoholu, naměřené hodnoty ale nepřesáhly jedno promile. „Policisté v rámci akce ještě zjistili v sedmnácti případech porušení dopravních přestupků nepoužití zádržného systému, v šesti případech nevyhovující technický stav vozidla a ve třech případech řidiči za volantem manipulovali s hovorovým zařízením,“ doplnil mluvčí.

Lokality vybírali řidiči

Celoevropská dopravně bezpečnostní akce s názvem Speed marathon, zaměřená především na dodržování rychlosti, proběhla v České republice již posedmé. Policisté si v kraji vytipovali 55 míst a úsek dálnice D1. „Většinu úseků si ale zvolili sami řidiči v rámci aplikace, do níž v předešlých týdnech místa zadávali. Nejvyšší počet míst pro měření rychlostních limitů byl vytipován na Třebíčsku a na Pelhřimovsku,“ dodal mluvčí.

Policisté si tato místa zvolili na základě analýz lokalit, kde dochází k častějšímu porušování předpisů či k dopravním nehodám. Na riziková místa pro měření rychlosti mohla upozornit prostřednictvím webového portálu i veřejnost.