Vyšlápněte si na Přimdu, kamenného strážce českých hranic

Pokud patříte mezi milovníky hradních zřícenin, určitě si naplánujte výlet do podhůří Českého lesa na Přimdu. Kdysi majestátní pohraniční pevnost sloužila v dávných dobách jako královské vězení. Dotkněte se historie, kterou dnes píše jeden z nejstarších kamenných hradů v České republice, hrad Přimda. 

Odhalte tajemství hradu Přimda

Nad příhraničním městečkem Přimda v Plzeňském kraji je ve skalním hřebenu vepsána historie hradu Přimda. Majestátní hrad, jehož pozůstatky uvidíte už zdáli, byl strážcem hranice nedaleké obchodní stezky. Původ hradu však není zcela znám a je tak trochu zahalen tajemstvím. Podle Kosmovy kroniky Přimdu vybudovali „nějací Němci”, a to prý už roku 1121. V dalších staletích byl hrad často v zástavě šlechtických rodů, zejména pánů ze Švamberka. Přesto neudržovaná pevnost pustla a v 17. století se stala zříceninou.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Kamenný strážce hranic je dlouhověkým pamětníkem

Vydejte se na prohlídku pozůstatků hradu Přimda, který je jedním z nejstarších kamenných hradů v České republice. Doprovázet vás bude průvodce, který vám poví o historii hradu a popíše vám části hradního areálu a jejich funkce. Od spodního nádvoří vyjdete na horní nádvoří s nejstaršími pozůstatky původně románského hradu. Dominantou Přimdy je obytná věž donjon s přístavkem s prevétem ze 12. století.

Hrad Přimda. Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz
Hrad Přimda. Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Procházka okolím Přimdy po naučné stezce

Vydejte se na procházku přírodní rezervací Přimda, která se rozprostírá kolem vrcholu stejnojmenného kopce. Společníkem vám bude okružní naučná stezka dlouhá 8 km se 17 zastaveními. Trasa přírodovědné a historické stezky začíná u kostela sv. Jiří na náměstí v Přimdě. Objevte oblíbené místo vycházek a toulek milovníků památek a turistiky. Historie i příroda zdejšího regionu si vás zcela podmaní.

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách hradu Přimda. Jste-li motorizovaní turisté, využijte parkoviště pro osobní automobily, které se nachází pod hradem. Při cestě autobusem vystupte na zastávce „Přimda“, která je od hradu vzdálena 1,1 km. Přimdu můžete zdolat pěšky i na kole, a to z nedalekého stejnojmenného města.

Ruina obytné věže Přimdy. Foto: Petr Fabian. Zdroj: <a href="http://www.hrady-zriceniny.cz">Hrady-zříceniny.cz</a>
Ruina obytné věže Přimdy. Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Kde stráží hranice hrad Přimda?

Kraj: Plzeňský
Okres: Tachov
Město: Přimda

Kontakt

Hrad Přimda
Správa kláštera Kladruby
Pozorka 1
349 61 Kladruby u Stříbra
tel.: +420 374 631 773
e-mail: kladruby@npu.cz
www.hrad-primda.cz

Infocentrum Přimda
nám. Republiky 288
348 06 Přimda
tel.: +420 725 966 455
e-mail: infocentrum@mestoprimda.cz
www.mestoprimda.cz

Tip na fajn výlet

Navštivte Klášter Kladruby s pozoruhodným kostelem Nanebevzetí Panny Marie, skvost Santiniho barokní gotiky, působící zvláštní energií.