Jihlavská charita už pomohla pěti stovkám uprchlíků, nabídku pomoci dále rozšiřuje

JIHLAVA – Pracovníci Oblastní charity Jihlava poskytují již měsíc komplexní péči ukrajinským uprchlíkům. Nyní rozváží potraviny a hygienické potřeby i do nově otevřeného Ukrajinského domu na ulici Brněnská v Jihlavě. Denně se na jihlavskou charitu obrátí v průměru 30 uprchlíků.

Tým humanitární pomoci Oblastní charity Jihlava zajišťuje potraviny nejen pro Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPA), ale například i pro jihlavskou organizaci F Point, která nabízí svůj klub pro řízené aktivity ukrajinských dětí a mládeže.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Dalším cílem pomoci je nyní Ukrajinský dům, který byl otevřen v pátek 25. března v Jihlavě. Kromě potravin a hygienických potřeb zajišťuje charita i dobrovolníky, kteří zde provádějí interiérové úpravy, stěhují sem nábytek či uklízí vnitřní prostory.

Trvanlivé potraviny i dobroty pro děti

Vzhledem k nepřetržité pomoci musejí být jihlavské charitní sklady průběžně doplňovány. „Prosíme veřejnost o ovocné kapsičky, přesnídávky, Brumíky, perníčky či minerálky v obalech 0,5 l, které potřebujeme pro děti na KACPU a F Pointu,“ sděluje aktuální potřeby hlavní koordinátorka potravinové pomoci Ida Kopalová Mitisková.

Kromě potravin k okamžité spotřebě chybí zejména suroviny k přípravě pokrmů v místě ubytování. „Potřebujeme především trvanlivé potraviny, jako jsou konzervy, těstoviny, rýže, rajský protlak, olej nebo cukr a sůl. Uvítáme i prací prášky, toaletní papír a třeba krém na opruzeniny pro ty nejmenší,“ vyjmenovává koordinátorka.

Pomoc Oblastní charity Jihlava dosud vyhledalo na pět set ukrajinských uprchlíků, což znamená v průměru třicet lidí za den. Prozatímní rekord se konal 14. března, kdy do sídla Oblastní charity Jihlava dorazilo během jediného dne 55 Ukrajinců.