Jihomoravští hasiči vyjížděli o víkendu k mnoha požárům

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Během pátku, soboty a neděle zasahovaly jednotky jihomoravských dobrovolných a profesionálních hasičů u 69 požárů. Převažovaly požáry polních a lesních porostů. Svými zásahy hasiči uchránili hodnoty za 10 miliónů korun.

Během pátku muselo operační středisko dokonce čtyřikrát vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu. Nejprve se tak stalo v brněnských Židenicích, kde plameny zachvátily střechu rodinného domu (více zde). Chvíli před třináctou hodinou vyjely jednotky k požáru suché trávy u železniční trati mezi Hodonínem, Rohatcem a obcí Lužice. „Požár zde vznikl v důsledku technické závady na brzdovém systému nákladního vlaku. Velitel zásahu a operační důstojník tak museli rychle rozdělit síly a prostředky k hašení mnoha ohnisek podél trati a ke kontrole vlaku, který zastavil v Rohatci. Krátce po patnácté hodině zde hasiči zásah ukončili,“ popsal zásah mluvčí hasičů Filip Venclovský. Provoz na trati byl omezen. Na Tišnovsku u obce Všechovice  byl ohlášen kolem 15. hodiny požár lesa na ploše asi 300 x 300 metrů. Zasahující proti plamenům nasadili celkem sedm vodních proudů. Kvůli velké spotřebě hasební vody zřídili čerpací stanoviště u požární nádrže v nedaleké obci. Zhruba po třech hodinách hasiči požár úplně zlikvidovali.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

V sobotu a neděli vyjížděly jednotky k celkem 50 požárům, při kterých se zranilo pět osob. Ve 34 případech se jednalo o požáry porostů. V sobotu po 4. hodině ráno při požáru v domě v ulici Pod Horkou ve Veverské Bitýšce byli zraněni tři lidé včetně dítěte. V poslední době je zvýšený počet požárů v okrese Hodonín. Podle předpokladu hasičů může požáry zakládat jeden člověk. Psychologové tvrdí, že se vždy autor požáru na své dílo dívá, musí tedy bydlet v blízkosti či dobře znát terén. Proto se pozorně dívejte kolem sebe. Počty zásahů v přehledu jsou z doby od 25. do 27. března do 20. hodiny:

  • Brno – město   10
  • Brno – venkov  17
  • Břeclav                14
  • Blansko               10
  • Vyškov                   5
  • Znojmo                  1
  • Hodonín              12