Mozek je jako sval a potřebuje trénovat

Mozek je nejcennější, co člověk má, a funguje podobně jako nejvýkonnější počítač. O tom, že se dá jeho funkce ještě zlepšit, nebo dokonce mozek trénovat, ví certifikovaná trenérka mozku a paměti Eva Fruhwirtová. Ta připravuje neurotréninky pro školy, firmy i seniory, spolupracuje s psychology, psychoterapeuty i pedagogy a se svojí Mozkohernou překvapí všechny, kdo se do her s vlastním mozkem zapojí. 

Jak se dá cvičit s mozkem? Jak člověk pozná, že se zlepšuje? 

Velmi ráda přirovnávám mozek ke svalu. Když totiž posilujete svaly – běháte, cvičíte, tak získáte dobrou fyzickou kondici. S mozkem je to stejné. Pokud se trénuje, získává podněty a má možnost se rozvíjet, tak docílíme dobré mentální kondice. Prakticky to znamená, že mozek aktivně používáme a vědomě s ním pracujeme. Trénovat se dá pomocí mozkohraček, což jsou chytré hry, hlavolamy, ale třeba i deskové hry. Je fajn, když posilujeme paměť tím, že ji používáme víc než zápisky v mobilním telefonu. Orientace na mapě a v terénu je také dobrý způsob tréninku, protože většina lidí zadá adresu do navigace a jede podle ní, aniž by věděli, kudy projíždějí. V neposlední řadě mozku prospívá pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu, samozřejmě bez telefonu. Zvláště v dnešní době je pro mozek, tedy i pro člověka, důležité dodržovat pravidelný režim a dostatečně odpočívat. Za poslední roky se lidem snižuje schopnost soustředění. Mohou za to tablety, telefony, reklamy, filmy a celkově rychlý životní styl. Znáte ten pocit, že nevydržíte dočíst článek v novinách až do konce? Je potřeba se zaměřit na délku a hloubku naší pozornosti. To je podle mě základ a podle toho poznáme, jestli se zlepšujeme, nebo jsme na tom stejně, nebo míříme k digitální demenci.

Co znamená, že jste trenérkou paměti? Kdo vaše služby může využít? 

V České republice působí Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging, kterou založila a vede Dana Steinová. Sdružuje, vzdělává a vede trenéry paměti. O trénování paměti jezdí přednášet i do zahraničí. Mimochodem Češi mají za našimi hranicemi velmi dobrou pověst v této oblasti. Trenéři paměti se neustále vzdělávají. Většina z nich pracuje v knihovnách, v sociálních službách, někteří ve školství. Já jsem trenérkou paměti III. – nejvyššího stupně, a nabité zkušenosti využívám v programech, které připravujeme pro návštěvníky v Mozkoherně a ve workshopech, se kterými jezdíme do škol po celé České republice. Paměť je jen jedna kognitivní funkce mozku, nesmíme zapomínat na další, jako je soustředění, logika, verbální myšlení, prostorová orientace a další. U nás v Mozkoherně tedy trénujeme mozek komplexně, proto když se mě někdo zeptá, co dělám, tak odpovídám, že jsem trenérka mozku.

Pozná člověk sám na sobě, že jeho mozek líp funguje? Nebo jinak – jak pozná, že už nefunguje správně? 

To, že občas zapomeneme klíče, jméno učitele ze základní školy nebo koupit mléko, je normální. Ovšem dá se tomu předcházet a záleží hlavně na motivaci. Znáte přísloví „Co není v hlavě, musí být v nohách?“ Musíme rozlišit to, jestli se člověk špatně soustředí, nebo zapomíná vlivem nadměrného množství práce, nevhodně organizovaného pracovního času, nebo je to následek onemocnění, úrazu či vlivem biologického věku. Pokud hovoříme o zdravých lidech, kteří za námi chodí s tím, že se špatně soustředí a zapomínají, musíme se podívat na jejich životní styl. Paměť selhává ve stresových situacích, unavený mozek nemůže podávat dobré výkony. I zde platí to, co všichni dobře víme – zdravě jíst, dostatečně spát, umět relaxovat, najít si čas pro sebe i pro přátele a pěstovat své zájmy. Když k tomu přidáte domácí mozkohraní s mozkohračkami, je to jedině dobře.

Vaše Mozkoherna je jediná v republice – co se tam lidé o svém mozku dozvědí? Jak to funguje? 

Mozkohernu jsem založila v roce 2016 v Třebíči. Je to první a dosud stále jediná česká Mozkoherna. V přízemí domu, který se nachází v židovské čtvrti zapsané na seznamu UNESCO, máme dvě místnosti plné mozkohraček a neurotechnologií. Pro jednotlivce a malé skupinky připravujeme zábavné programy, při kterých se dozví spoustu zajímavostí o mozku a vyzkouší si na vlastní hlavě, co je to soustředění. Na unikátním přístroji Mindball si mohou poměřit svou mozkovou aktivitu. Je to myšlenkový fotbal, vyhrává ten, kdo se lépe soustředí. Mindball funguje na principu EEG, kdy čelenky na hlavě snímají mozkovou aktivitu, a na základě toho se pak pohybuje kulička na dráze. Oblíbená je i překážková dráha, kterou můžete projít s létajícím míčkem reagujicím na intenzitu soustředění. Postřeh trénujeme v aktivitě se světelnými body, kdy člověk tzv. chytá světlo, anebo v postřehovém ping pongu na zařízení Sunball.

Jak se na tyto tréninky mozku dívá lékařská věda? Uznává to jako formu léčby či prevence nějakých nemocí? Nebo diagnostiku?

Některé naše přístroje fungují na principu EEG biofeedback. Neznamená to ale, že se věnujeme diagnostice. Naše zaměření je jiné – zábavně-tréninkové. Snažím se s kolegy o to, aby lidi trénink mozku bavil, aby získali inspiraci, jak se dá trénovat, a aby svůj mozek poznali. Znáte-li svůj mozek, znáte lépe sami sebe. Umíme poradit, nasměrovat, inspirovat. Jakékoliv trénování mozku nemá žádné nežádoucí účinky. Právě naopak – mozek v dobré kondici znamená mít pohodovější život. Pro ty, kteří si myslí, že to třeba nemá cenu, tak vězte, že trénink dělá divy. Jsem toho svědkem už několik let.

 

www.MOZKOHERNA.cz