Opravený sloup Nejsvětější Trojice ovládl krajské kolo Památky roku

KROMĚŘÍŽ – Kroměříž si připsala druhé vítězství v řadě v krajském kole soutěže Památka roku, a to v kategorii velkých rekonstrukcí nad 2 miliony. Tentokrát z něj vzešel vítězně zrestaurovaný morový sloup se sousoším Nejsvětější Trojice na Riegerově náměstí. Úspěch se nyní pokusí zopakovat v celostátním kole.

Morový sloup prošel v loňském roce rekonstrukcí za 9,4 milionů korun. Během ní musela být celá sochařská výzdoba demontována a sochy se převezly do restaurátorských dílen, kde je čekalo čištění a opravy. „Řemeslníci opravili i samotný sloup včetně kovových prvků, přičemž některé prvky musely být nově vyrobeny. Součástí restaurování byla také revize a obnova statické funkce kotvícího systému, opravený a nově vyspádovaný byl spodní schodový stupeň,“ přiblížil mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Dvanáct metrů vysoký sloup Nejsvětější Trojice, který je součástí Městské památkové rezervace Kroměříž, je zapsaný na seznamu českých kulturních památek. Jedná se o významnou 12 metrů vysokou sochařskou památku vrcholně barokní tvorby Jana Sturmera zhotovenou z pískovce v letech 1724 až 1726, kterou pořídili kroměřížští měšťané jako projev vděčnosti za překonání morové epidemie v roce 1715.

Kroměříž se do soutěže Památka roku zapojila podruhé. V loňském roce rovněž zvítězila v krajském kole, a to díky soše Panny Marie na Mariánském sloupu na Velkém náměstí v kategorii malých rekonstrukcé. Ocenění se udělují za nejlepší projekty a realizace obnovy movitých a nemovitých památek, věcí, které mají památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty. Soutěž organizuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Národním památkovým ústavem.