Svatý Florián projde nákladnou opravou

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Socha svatého Floriána má už to nejlepší za sebou, radnice se proto rozhodla pro opravu za 895 tisíc korun. V dalších letech je v plánu také restaurování Mariánského sloupu.

Od roku 1747 stojí na valašskomeziříčském náměstí socha patrona hasičů, kominíků nebo pekařů. Za ta léta se ale na ní podepsal zub času. „V rámci revitalizace náměstí jsme se rozhodli přistoupit ke kompletnímu restaurování sochy včetně podstavce. Jelikož se jedná o kulturní památku, všechny práce probíhají pod odborným dohledem restaurátorů,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková. Za částku 895 tisíc tak proběhne čištění, plastická retuš či nákladná polychromie, tedy barevná rekonstrukce podle odborných rozborů zbytků původní malby a zlacení plastických ornamentů a písma na podstavci. Nejpozději do konce prázdnin však už bude na náměstí stát svatý Florián, jak ho zde před 275 lety instalovali naši předkové.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Radnice by chtěla zrenovovat také Mariánský sloup se sochou Panny Marie z 2. poloviny 17. století, restaurátoři jsou ale plně pracovně vytížení, proto nezbývá nic jiného než počkat.