Městské části vyčlenily pro uprchlíky 118 bytů

BRNO – Pro ukrajinské uprchlíky je připraveno 118 bytů v 16 městských částech. Ty samy mohou rozhodnout, komu byty pronajmou. Mimo jiné je také k dispozici 15 bytů v domech s pečovatelskou službou.

„Na základě výzvy města nahlásily městské části 118 bytů, které mohou a chtějí poskytnout pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Jedná se velmi často o prostory, které bylo nutné alespoň provizorně opravit, připojit je na energie a alespoň částečně vybavit,“ řekla primátorka města Markéta Vaňková. Městské části také vyslovily přání, aby mohly samy rozhodnout, kdo půjde do bytů bydlet.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Radní naopak schválili doporučení pro městské části, například možnost ubytování osob, které zatím přespávají v tělocvičnách, zohlednit by se měl také věk dětí, to, jestli má uchazeč partnera, zdravotní stav, vysoký věk a v neposlední řadě je důležité, aby nájemce byl schopen platit nájem a další služby. Jejich podmínkou je také nájemné ve výši 63,5 korun za metr čtvereční do 30. 6. a od následujícího měsíce 65,9 korun za metr čtvereční. Zastupitelstvo bude také schvalovat žádost městských částí, které v závažných případech chtějí nájemné snížit, případně poskytnout byt formou bezplatné výpůjčky. Pro potřeby ubytování uprchlíků bude také vyčleněno 15 bytů v domech s pečovatelskou službou.